Ova torta se vrlo lako i brzo sprema, a ukus je fenomenalan.
Potrebno je:
Za kore:
- 200 g lešnika
- 200 g mekog brašna
- 200 g mlevenog keksa
- 240 g šećera
- 20 g praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 6 kašika pekmeza ( 200 g )
- 400 ml vode
Prvi fil:
- 1 l biljnog mleka
- 160 g (4 kesice) pudinga od vanile
- 5 kašika šećera
- 100 g bele posne čokolade
- 250 g margarina
- 100 – 200 g šećera u prahu
Drugi fil:
Pročitajte još
- 200 g posnog šlaga
- 250 ml mineralne vode
- 100 – 150g pečenog mlevenog lešnika
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Od ukupne količine mleka odvojite 200 ml, a ostatak stavite u šerpu da provri.Pomešajte prašak za puding, šećer i odvojeno mleko, pa dodajte u provrelo mleko, i mešajte, sve dok se ne zgusne. Skinite sa vatre pa pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. U jednoj posudi pomešajte lešnik, brašno, keks i prašak za pecivo pa dodajte ulje, vodu i pekmez. Dobro sjedinite pa podelite smesu na 4 dela. Pecite kore oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno sjedinite omekšali margarin sa prah šećerom. Zatim umutite ohlađeni puding pa ga lagano dodajte u margarin. Dobro umutite da dobijete ujednačen krem. Posni šlag umutite sa mineralnom vodom, pa dodajte mleveni pečeni lešnik i dobro izmešajte. Slažite tortu sledećim redosledom: kora, prvi fil, drugi fil, i tako do kraja. Na kraju tortu ukrasite po želji.
Foto: Profimedia
(Trpeza)