Gotovo svako domaće jelo počinje dinstanjem luka, ali posle kuvanja, cela kuća miriše na luk. Miris crnog luka lako se uvuče u zavesu, garderobu, nameštaj, pa čak i kosu i ostaje danima! Glavni krivac za to su sumporna jedinjenja koja se oslobađaju tokom termičke obrade luka. Ali postoji rešenje koje koriste čak i profesionalni kuvari.

Ako ne želite da vaša kuća miriše kao kuhinja iz restorana, primenite sledeći trik:

Potrebno vam je:

- 1 kašičica sode bikarbone (za do 500g luka)

- 1 supena kašika sode bikarbone (za veće količine)

FOTO: GROK veštačka inteligencija tviter

 

Kako se koristi:

- Na uobičajen način iseckajte crni luk

- Stavite ga da se dinsta na ulju

- Dodajte sodu bikarbonu i dobro promešajte

- Nastavite dinstanje kao i obično

Zgušnjava jelo bez zaprške

Soda bikarbona ne samo da neutralizuje neprijatne mirise, već i zgusne luk tokom kuvanja. To znači da ne morate praviti zapršku, što čini jelo zdravijim, a pripremu bržom.

BONUS VIDEO: