Gotovo svako domaće jelo počinje dinstanjem luka, ali posle kuvanja, cela kuća miriše na luk. Miris crnog luka lako se uvuče u zavesu, garderobu, nameštaj, pa čak i kosu i ostaje danima! Glavni krivac za to su sumporna jedinjenja koja se oslobađaju tokom termičke obrade luka. Ali postoji rešenje koje koriste čak i profesionalni kuvari.
Ako ne želite da vaša kuća miriše kao kuhinja iz restorana, primenite sledeći trik:
Potrebno vam je:
- 1 kašičica sode bikarbone (za do 500g luka)
- 1 supena kašika sode bikarbone (za veće količine)
Pročitajte još
FOTO: GROK veštačka inteligencija tviter
Kako se koristi:
- Na uobičajen način iseckajte crni luk
- Stavite ga da se dinsta na ulju
- Dodajte sodu bikarbonu i dobro promešajte
- Nastavite dinstanje kao i obično
Zgušnjava jelo bez zaprške
Soda bikarbona ne samo da neutralizuje neprijatne mirise, već i zgusne luk tokom kuvanja. To znači da ne morate praviti zapršku, što čini jelo zdravijim, a pripremu bržom.