Готово свако домаће јело почиње динстањем лука, али после кувања, цела кућа мирише на лук. Мирис црног лука лако се увуче у завесу, гардеробу, намештај, па чак и косу и остаје данима! Главни кривац за то су сумпорна једињења која се ослобађају током термичке обраде лука. Али постоји решење које користе чак и професионални кувари.
Ако не желите да ваша кућа мирише као кухиња из ресторана, примените следећи трик:
Потребно вам је:
- 1 кашичица соде бикарбоне (за до 500г лука)
- 1 супена кашика соде бикарбоне (за веће количине)
Прочитајте још
ФОТО: ГРОК вештачка интелигенција твитер
Како се користи:
- На уобичајен начин исецкајте црни лук
- Ставите га да се динста на уљу
- Додајте соду бикарбону и добро промешајте
- Наставите динстање као и обично
Згушњава јело без запршке
Сода бикарбона не само да неутрализује непријатне мирисе, већ и згусне лук током кувања. То значи да не морате правити запршку, што чини јело здравијим, а припрему бржом.