Pogača je idealna za svaki dan, za one koji obožavaju testa. Preporučuje se da se jede topla.
Potrebni sastojci
- 300 ml mleka
- 50 ml ulja
- 3 jaja
- 500-600 g brašna
- 1 kašika šećera
- krupna so
- malo soli
- 20 g kvasca
- 150 g sira
- 1 kašika ajvara
- 100 g maslaca
- semenke za posipanje
- 1 žumance
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac rastvorite u mlakom mleku pa dodajte jaja i žicom promešajte. Onda dodajte ulje, so i brašno pa zamesite srednje glatko testo. Pokrijte ga i ostavite pola sata na toplom da naraste. Nadošlo testo razvaljajte na 7 loptica pa svaku razvucite u pravougaonik. Zatim izdrobite sir i dodajte ajvar, pa sve izjednačite. Premažite omekšalim maslacem, sem poslednje. NJu premažite sirom. Testo isecite na trake oko 2 cm, pa traku uvijte držeći za jedan kraj. Zatim savijte u krug i staviti u sredinu pleha obloženog pek papirom. Istim postupkom ređajte uvijene tračice u krug u tepsiju. Ostavite pogaču da naraste pa je premažite žumancetom i pospite semenkama i krupnom solju. Pecite pogaču oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prekrijte folijom na polovini pečenja.
Foto: Profimedia
(Trpeza)
Pročitajte još
BONUS VIDEO: