Погача је идеална за сваки дан, за оне који обожавају теста. Препоручује се да се једе топла. 

Потребни састојци 

  • 300 мл млека
  • 50 мл уља
  • 3 јаја
  • 500-600 г брашна
  • 1 кашика шећера
  • крупна со
  • мало соли
  • 20 г квасца
  • 150 г сира
  • 1 кашика ајвара
  • 100 г маслаца
  • семенке за посипање
  • 1 жуманце

Припрема:

Рерну загрејте на 180 степени. Квасац растворите у млаком млеку па додајте јаја и жицом промешајте. Онда додајте уље, со и брашно па замесите средње глатко тесто. Покријте га и оставите пола сата на топлом да нарасте. Надошло тесто разваљајте на 7 лоптица па сваку развуците у правоугаоник. Затим издробите сир и додајте ајвар, па све изједначите. Премажите омекшалим маслацем, сем последње. Њу премажите сиром. Тесто исеците на траке око 2 цм, па траку увијте држећи за један крај. Затим савијте у круг и ставити у средину плеха обложеног пек папиром. Истим поступком ређајте увијене трачице у круг у тепсију. Оставите погачу да нарасте па је премажите жуманцетом и поспите семенкама и крупном сољу. Пеците погачу око 45 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Прекријте фолијом на половини печења.

Фото: Профимедиа

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: