Погача је идеална за сваки дан, за оне који обожавају теста. Препоручује се да се једе топла.
Потребни састојци
- 300 мл млека
- 50 мл уља
- 3 јаја
- 500-600 г брашна
- 1 кашика шећера
- крупна со
- мало соли
- 20 г квасца
- 150 г сира
- 1 кашика ајвара
- 100 г маслаца
- семенке за посипање
- 1 жуманце
Припрема:
Рерну загрејте на 180 степени. Квасац растворите у млаком млеку па додајте јаја и жицом промешајте. Онда додајте уље, со и брашно па замесите средње глатко тесто. Покријте га и оставите пола сата на топлом да нарасте. Надошло тесто разваљајте на 7 лоптица па сваку развуците у правоугаоник. Затим издробите сир и додајте ајвар, па све изједначите. Премажите омекшалим маслацем, сем последње. Њу премажите сиром. Тесто исеците на траке око 2 цм, па траку увијте држећи за један крај. Затим савијте у круг и ставити у средину плеха обложеног пек папиром. Истим поступком ређајте увијене трачице у круг у тепсију. Оставите погачу да нарасте па је премажите жуманцетом и поспите семенкама и крупном сољу. Пеците погачу око 45 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Прекријте фолијом на половини печења.
Фото: Профимедиа
(Трпеза)
Прочитајте још
БОНУС ВИДЕО: