Dok su neki krastavci umotani u plastičnu foliju, drugi se prodaju na merenje bez ikakvog pakovanja. Razlog je jednostavan. Reč je o posebnoj sorti, engleskom krastavcu, koji se pakuje na ovaj način iz nekoliko ključnih razloga.

1. Plastična folija zadržava vlagu i održava svežinu

Engleski krastavci imaju izuzetno tanku koru, zbog čega lako gube vlagu dok stoje na policama. Folija deluje kao zaštitni sloj koji zadržava vlagu u unutrašnjosti ploda i usporava njegovo isušivanje, navodi „Simply Recipes“. Krastavac ostaje čvrst, hrskav i duže svež.

Foto: Profimedia

 

2. Folija sprečava oštećenja i truljenje

Zbog tanke kore, ovi krastavci su podložniji ogrebotinama i udarcima tokom transporta. Svako oštećenje ubrzava stvaranje buđi i truljenje, što je i razlog zašto FDA preporučuje da se kupuje voće i povrće koje nije napuklo ili oštećeno. Plastična folija deluje kao zaštitni sloj i sprečava mehanička oštećenja.

3. Folija zadržava kiseonik koji ubrzava kvarenje

Kiseonik je glavni pokretač kvarenja jer omogućava mikroorganizmima da se brže razmnožavaju. On takođe izaziva oksidaciju, proces koji uzrokuje braon boju i brže propadanje. Folija ograničava dotok kiseonika i na taj način usporava kvarenje, produžava rok trajanja i smanjuje bacanje hrane.

Foto: Profimedia

 

Kako pravilno čuvati krastavce kod kuće?

Ako želite da krastavci ostanu sveži što duže:

- Umotajte ih čvrsto u plastičnu foliju.

- Držite ih u najtoplijem delu frižidera, napred, dalje od rashladnih elemenata.

- Ne perite ih pre čuvanja, perite pre jela.

- Nakon sečenja, ponovo ih dobro umotajte i stavite u kese ili kutije koje se mogu zatvoriti, kako biste smanjili izlaganje kiseoniku.

Uz ove savete, krastavci mogu ostati sveži čak i dvostruko duže!

BONUS VIDEO:

(Najžena)