Док су неки краставци умотани у пластичну фолију, други се продају на мерење без икаквог паковања. Разлог је једноставан. Реч је о посебној сорти, енглеском краставцу, који се пакује на овај начин из неколико кључних разлога.

1. Пластична фолија задржава влагу и одржава свежину

Енглески краставци имају изузетно танку кору, због чега лако губе влагу док стоје на полицама. Фолија делује као заштитни слој који задржава влагу у унутрашњости плода и успорава његово исушивање, наводи „Simply Recipes“. Краставац остаје чврст, хрскав и дуже свеж.

Фото: Профимедиа

 

2. Фолија спречава оштећења и труљење

Због танке коре, ови краставци су подложнији огреботинама и ударцима током транспорта. Свако оштећење убрзава стварање буђи и труљење, што је и разлог зашто ФДА препоручује да се купује воће и поврће које није напукло или оштећено. Пластична фолија делује као заштитни слој и спречава механичка оштећења.

3. Фолија задржава кисеоник који убрзава кварење

Кисеоник је главни покретач кварења јер омогућава микроорганизмима да се брже размножавају. Он такође изазива оксидацију, процес који узрокује браон боју и брже пропадање. Фолија ограничава доток кисеоника и на тај начин успорава кварење, продужава рок трајања и смањује бацање хране.

Фото: Профимедиа

 

Како правилно чувати краставце код куће?

Ако желите да краставци остану свежи што дуже:

- Умотајте их чврсто у пластичну фолију.

- Држите их у најтоплијем делу фрижидера, напред, даље од расхладних елемената.

- Не перите их пре чувања, перите пре јела.

- Након сечења, поново их добро умотајте и ставите у кесе или кутије које се могу затворити, како бисте смањили излагање кисеонику.

Уз ове савете, краставци могу остати свежи чак и двоструко дуже!

БОНУС ВИДЕО:

(Најжена)