Iako je obično bacamo, kora mandarine obiluje nutrijentima! Samo 10 grama kore mandarine sadrži 3 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana, 2 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a sadrži i gvožđe, kalcijum, obilje antioksidanasa, nema masnoće… To je zapravo veoma korisno i zdravo.
Plus savet: ne pokušavajte ove recepte sa prskanim mandarinama, koristite samo one domaće, bez hemikalija, prenose vijesti.me.
Foto: Shutterstock
Evo na koje načine se može koristiti kora od mandarina:
Čaj od kore mandarine
Jača imuni sistem, poboljšava varenje, a pozitivno utiče i na zdravlje kože, srca i mozga.
Sve što je potrebno jeste da oljuštite mandarine, stavite koru u hermetički zatvorenu teglicu i čuvate je na hladnom i mračnom mestu. Posle najmanje mesec dana, kada se korice osuše, uzmite nekoliko njih i prelijte je vrelom vodom, pa ostavite da odstoji pokriveno pet minuta. Možete da je zasladite medom, a dopušteno je i da se čaj od kore mandarine meša sa drugim čajevima, idealno sa crnim čajem.
Foto: Profimedia
Protiv gljivica
Ako ste u prošlosti imali gljivična oboljenja kože, kako biste sprečili da se stanje vrati, protrljajte po koži koru mandarine dvaput nedeljno tokom četiri sedmice.
Ovo je posebno popularan trik u slučaju gljivica na stopalima, a poznato je da kora mandarine ima antibakterijska svojstva, efekat blagog pilinga. Pruža i negu, božanstven miris i pomaže u regeneraciji oštećene i suve kože na petama.
Ako imate upalu grla ili kašalj
Sameljite 50 grama kore mandarine i stavite u staklenu teglu.
Pročitajte još
Mlevene kore prelijte čašom votke ili 40 odsto alkohola.
Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji sedam dana na tamnom mestu.
Posle toga jedite jednu kašiku posle jela, a zatim pojedite jednu kašiku meda.