Иако је обично бацамо, кора мандарине обилује нутријентима! Само 10 грама коре мандарине садржи 3 посто препорученог дневног уноса влакана, 2 посто препорученог дневног уноса витамина Ц, а садржи и гвожђе, калцијум, обиље антиоксиданаса, нема масноће… То је заправо веома корисно и здраво.

Плус савет: не покушавајте ове рецепте са прсканим мандаринама, користите само оне домаће, без хемикалија, преносе вијести.ме.

Фото: Shutterstock

 

Ево на које начине се може користити кора од мандарина:

Чај од коре мандарине

Јача имуни систем, побољшава варење, а позитивно утиче и на здравље коже, срца и мозга.

Све што је потребно јесте да ољуштите мандарине, ставите кору у херметички затворену теглицу и чувате је на хладном и мрачном месту. После најмање месец дана, када се корице осуше, узмите неколико њих и прелијте је врелом водом, па оставите да одстоји покривено пет минута. Можете да је засладите медом, а допуштено је и да се чај од коре мандарине меша са другим чајевима, идеално са црним чајем.

Фото: Профимедиа

 

Против гљивица

Ако сте у прошлости имали гљивична обољења коже, како бисте спречили да се стање врати, протрљајте по кожи кору мандарине двапут недељно током четири седмице.

Ово је посебно популаран трик у случају гљивица на стопалима, а познато је да кора мандарине има антибактеријска својства, ефекат благог пилинга. Пружа и негу, божанствен мирис и помаже у регенерацији оштећене и суве коже на петама.

Ако имате упалу грла или кашаљ

Самељите 50 грама коре мандарине и ставите у стаклену теглу.

Млевене коре прелијте чашом вотке или 40 одсто алкохола.

Теглу добро затворите и оставите да одстоји седам дана на тамном месту.

После тога једите једну кашику после јела, а затим поједите једну кашику меда.

БОНУС ВИДЕО: