Posne prženice možete služiti uz ajvar, puter kikiriki ili ajvar...

Vrlo brzo se pripremaju, a služe se tople. Kada se posluže na trpezu vrlo brzo se pojedu. 

Prženice se mogu peći na ulju ili u rerni, onako kako vi želite. 

Sastojci:

  • 10 kriški bajatog hleba 
  • 4 kašike kukuruznog brašna 
  • 4 kašike pšeničnog brašna 
  • 1 prstohvat praška za pecivo 
  • so i biber po ukusu 
  • 5 kašika senfa 
  • 250–300 ml mlake vode (po potrebi – smesa treba da bude malo ređa od smese za palačinke) 
  • Ulje za prženje ili malo ulja za podmazivanje pleha ako pečete u rerni

Priprema:

U većoj posudi pomešajte oba brašna, prašak za pecivo, so i biber. Dodajte senf, pa postepeno dolivajte mlaku vodu i mešajte dok ne dobijete glatku, ređu smesu - tekstura treba da bude slična smesi za palačinke.

Svaku krišku hleba umočite u smesu tako da bude dobro obložena sa obe strane. Ostavite je nekoliko sekundi da upije preliv.

U zagrejan tiganj sipajte tanki sloj ulja i pržite prženice 2-3 minuta sa svake strane, dok ne porumene.

Pleh lagano premažite uljem, poređajte prženice i pecite 10-12 minuta na 200 stepeni, uz okretanje na pola pečenja.

Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili sezonsku salatu, savetuje Stvar Ukusa.

Foto: Jutjub printskrin/ Moja mala kuhinja

 

 

BONUS VIDEO: