Posne prženice možete služiti uz ajvar, puter kikiriki ili ajvar...
Vrlo brzo se pripremaju, a služe se tople. Kada se posluže na trpezu vrlo brzo se pojedu.
Prženice se mogu peći na ulju ili u rerni, onako kako vi želite.
Sastojci:
- 10 kriški bajatog hleba
- 4 kašike kukuruznog brašna
- 4 kašike pšeničnog brašna
- 1 prstohvat praška za pecivo
- so i biber po ukusu
- 5 kašika senfa
- 250–300 ml mlake vode (po potrebi – smesa treba da bude malo ređa od smese za palačinke)
- Ulje za prženje ili malo ulja za podmazivanje pleha ako pečete u rerni
Priprema:
Pročitajte još
U većoj posudi pomešajte oba brašna, prašak za pecivo, so i biber. Dodajte senf, pa postepeno dolivajte mlaku vodu i mešajte dok ne dobijete glatku, ređu smesu - tekstura treba da bude slična smesi za palačinke.
Svaku krišku hleba umočite u smesu tako da bude dobro obložena sa obe strane. Ostavite je nekoliko sekundi da upije preliv.
U zagrejan tiganj sipajte tanki sloj ulja i pržite prženice 2-3 minuta sa svake strane, dok ne porumene.
Pleh lagano premažite uljem, poređajte prženice i pecite 10-12 minuta na 200 stepeni, uz okretanje na pola pečenja.
Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili sezonsku salatu, savetuje Stvar Ukusa.
Foto: Jutjub printskrin/ Moja mala kuhinja