Посне прженице можете служити уз ајвар, путер кикирики или ајвар...

Врло брзо се припремају, а служе се топле. Када се послуже на трпезу врло брзо се поједу. 

Прженице се могу пећи на уљу или у рерни, онако како ви желите. 

Састојци:

  • 10 кришки бајатог хлеба 
  • 4 кашике кукурузног брашна 
  • 4 кашике пшеничног брашна 
  • 1 прстохват прашка за пециво 
  • со и бибер по укусу 
  • 5 кашика сенфа 
  • 250–300 мл млаке воде (по потреби – смеса треба да буде мало ређа од смесе за палачинке) 
  • Уље за пржење или мало уља за подмазивање плеха ако печете у рерни

Припрема:

У већој посуди помешајте оба брашна, прашак за пециво, со и бибер. Додајте сенф, па постепено доливајте млаку воду и мешајте док не добијете глатку, ређу смесу - текстура треба да буде слична смеси за палачинке.

Сваку кришку хлеба умочите у смесу тако да буде добро обложена са обе стране. Оставите је неколико секунди да упије прелив.

У загрејан тигањ сипајте танки слој уља и пржите прженице 2-3 минута са сваке стране, док не порумене.

Плех лагано премажите уљем, поређајте прженице и пеците 10-12 минута на 200 степени, уз окретање на пола печења.

Послужите топле уз ајвар, домаћу посну паштету од кикирикија или сезонску салату, саветује Ствар Укуса.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Moja mala kuhinja

 

 

БОНУС ВИДЕО: