Посне прженице можете служити уз ајвар, путер кикирики или ајвар...
Врло брзо се припремају, а служе се топле. Када се послуже на трпезу врло брзо се поједу.
Прженице се могу пећи на уљу или у рерни, онако како ви желите.
Састојци:
- 10 кришки бајатог хлеба
- 4 кашике кукурузног брашна
- 4 кашике пшеничног брашна
- 1 прстохват прашка за пециво
- со и бибер по укусу
- 5 кашика сенфа
- 250–300 мл млаке воде (по потреби – смеса треба да буде мало ређа од смесе за палачинке)
- Уље за пржење или мало уља за подмазивање плеха ако печете у рерни
Припрема:
Прочитајте још
У већој посуди помешајте оба брашна, прашак за пециво, со и бибер. Додајте сенф, па постепено доливајте млаку воду и мешајте док не добијете глатку, ређу смесу - текстура треба да буде слична смеси за палачинке.
Сваку кришку хлеба умочите у смесу тако да буде добро обложена са обе стране. Оставите је неколико секунди да упије прелив.
У загрејан тигањ сипајте танки слој уља и пржите прженице 2-3 минута са сваке стране, док не порумене.
Плех лагано премажите уљем, поређајте прженице и пеците 10-12 минута на 200 степени, уз окретање на пола печења.
Послужите топле уз ајвар, домаћу посну паштету од кикирикија или сезонску салату, саветује Ствар Укуса.
Фото: Јутјуб принтскрин/ Moja mala kuhinja