Pileća supa je fenomenalno toplo jelo za goste, a veliki deo je tradicije. Nema nedeljnog ručka bez dobre supe. U nastavku je orginalan kafanski recept. 

Potrebni sastojci: 

  • 1 cela pileća krilca ili jedno manje pile
  • 2–3 šargarepe, isečene na kolutiće
  • 2 krompira, isečena na kockice
  • 1 manji koren peršuna
  • 1 manji koren celera
  • 1 manji crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 supena kašika ulja ili masti
  • tajni sastojak: 1 kašika domaće goveđe ili pileće supe u prahu 
  • svež peršun za dekoraciju

Način pripreme:

Dobro operite piletinu pa je stavite u veliku šerpu. Nalijte 2 litra hladne vode pa polako zagrejte do vrenja. Onda dodajte seckan crni luk, šargarepu, krompir, koren peršuna i celera. Dodajte lovorove listove i beli luk. Začinite pa dodajte supu u prahu. Vatru smanjite i kuvajte sat do sat i po vremena, sve dok piletina ne omekša, a povrće postane mekano. Onda polako promešajte i dolijte vode. Zatim izvadite povrće i pile i procedite čorbu. 

Foto: Profimedia

 

(Trpeza) 

BONUS VIDEO: