Pileća supa je fenomenalno toplo jelo za goste, a veliki deo je tradicije. Nema nedeljnog ručka bez dobre supe. U nastavku je orginalan kafanski recept.
Potrebni sastojci:
- 1 cela pileća krilca ili jedno manje pile
- 2–3 šargarepe, isečene na kolutiće
- 2 krompira, isečena na kockice
- 1 manji koren peršuna
- 1 manji koren celera
- 1 manji crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 supena kašika ulja ili masti
- tajni sastojak: 1 kašika domaće goveđe ili pileće supe u prahu
- svež peršun za dekoraciju
Način pripreme:
Dobro operite piletinu pa je stavite u veliku šerpu. Nalijte 2 litra hladne vode pa polako zagrejte do vrenja. Onda dodajte seckan crni luk, šargarepu, krompir, koren peršuna i celera. Dodajte lovorove listove i beli luk. Začinite pa dodajte supu u prahu. Vatru smanjite i kuvajte sat do sat i po vremena, sve dok piletina ne omekša, a povrće postane mekano. Onda polako promešajte i dolijte vode. Zatim izvadite povrće i pile i procedite čorbu.
Foto: Profimedia
(Trpeza)