To isto odnosi se i na vreme padavina, kada je temperatura izvan automobila još niža. Spoljašnja temperatura je niža od one u vozilu, i u kombinaciji sa vlagom stvara se zamagljenje na staklima.

Sa druge strane, tokom vrućeg ili vlažnog dana dešava se suprotno - zagrejani vazduh izvan automobila dosegne tačku vlažnosti na vetrobranskom staklu nakon što ga sistem za klimu ohladi.

U tim slučajevima dolazi do magle na spoljašnjem delu stakla. Taj fenomen sličan je onom kada recimo sipate hladno pivo u čašu tokom vrelih dana, pa čaša zamagli sa spoljašnje strane.

Ako vam magle stakla iznutra, obavezno uključite klima-uređaj. Takođe, preporuka je isključiti prečišćivanje vazduha jer ćete u tom slučaju u vozilo uneti spošaljnji vazduh koji je suvlji od onoga u vozilu.

Trik kako da stakla ne magle

Olakšajte sebi život - premažite sva stakla penom za brijanje i dobro istrljajte papirnim ubrusom, sve dok višak ne nestane. Istu metodu možete korisiti i za ogledala u kupatilu.

Tu je i još jedan trik - napunite stare čarape peskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pesak upija vlagu, pa će tako smanjiti njenu količinu u automobilu.

(Autopress.hr)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".