Ovaj državni zakon, usvojen u maju 2021. odobrio je izmene politike smrtne kazne, dajući osuđenim osobama mogućnost da izaberu smrt streljanjem ili smrtonosne injekcije kada su dostupne. To je takođe učinilo da električna stolica bude primarni način izvršenja države.

Južna Karolina se pridružuje Misisipiju, Oklahomi i Juti u odobravanju streljanja kao načina izvršenja najstrože kazne.

Te države koriste smrtonosnu injekciju kao svoj primarni metod. Tri pogubljenja, sva u Juti, izvršena su od strane streljačkog voda od 1976. godine, prema Informativnom centru za smrtnu kaznu.

Roni Li Gardner, 49-godišnji osuđeni ubica, bio je poslednja osoba u Sjedinjenim Državama koja je streljana 2010. godine. Južna Karolina je poslednji put izvršila egzekuciju 2011. godine kada je DŽefri Mots (36) ubijen smrtonosnom injekcijom nakon što je osuđen za ubistvo cimera iz ćelije 2005. godine.

Od kada su Sjedinjene Države ponovo uvele smrtnu kaznu 1977. godine, Južna Karolina je izvršila 43 egzekucije. Ima 35 zatvorenika osuđenih na smrt, prema podacima Odeljenju za popravne kazne.

Komora smrti u državnom zatvoru je adaptirana kako bi se dodala metalna stolica za streljački vod, zaštitna oprema i staklo otporno na metke kako bi se odvojila soba za svedoke, navodi se u saopštenju za javnost. Članovi streljačkog voda su dobrovoljni radnici koji moraju da ispunjavaju određene kvalifikacije, navodi se u saopštenju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".