-Ova izložba predstavlja pokušaj umetnika da na jedan specifičan način oživi sećanje na žrtve i ispriča priču o ljudima sa imenom i prezimenom, a ne pruču o brojkama. Nasuprot ideji da se stradali u logorima generalizuju u brojke i na taj način postaju gotovo jedna žrtva, autor kroz osam intimnih priča otkriva žrtve Jasenovca i povezuje nas sa njima i njihovim sudbinama- rekla je Beljanski Popović za Tanjug.


Još jedna posebnost izložbe, kako je dodala, dolazi od činjenice da je autor odabrao da kroz celo iskustvo prođemo samo uz pomoć zvuka i tako sami razvijamo slike u glavi, osećamo, zamišljamo i sjedinjujemo se sa atmosferom koju je autor želeo da upijemo i doživimo.

Izložba će u Kultirnom centru Srbije u Parizu biti otvorena do 16. aprila.

Pre Pariza ta audio izložba čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, bila je organizovana u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu, Herceg Novom i Trebinju.

Ona donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, a postavka je interaktivna i posetiocima pruža mogućnost da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Oraganizatori izložbe ocenjuju da "diskurs u kome broj žrtava postaje centralni motiv - zapravo zamagljuje čitav niz činjenica i samu suštinu fenomena".

-Žrtve prikazane samo brojem, ma koliki on bio, nikada za nas tako ne postanu licnosti - jedinstveni, neponovljivi, stvarni ljudi, koji su imali svoja imena, nadanja i želje, već ostaju zaboravljeni u bezimenoj masi sakrivenoj iza brojeva u matematici otuđenja- naveli su oragnizatori.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".