Tako su u poslednjih nekoliko godina mnoge od njih izgubile pravo na plaćeno porodiljsko i odsustvo radi nege deteta.

Novi propisi su im ugrozili pravo na socijalno osiguranje koje imaju po Zakonu o kulturi, a doprinosi za porodiljsko odsustvo kod većine se pojavljuju kao poreska zaduženja, koja moraju ili će morati sami da plate.

Do uvođenja novih odredaba sve je bilo relativno jasno za samostalne umetnice. Tokom porodiljskog bolovanja nadležno udruženje im je zamrzavalo status dok im je radni staž i dalje tekao, a RFZO im je za to vreme pokrivao troškove porodiljskog bolovanja. Iako se radilo o minimalnoj naknadi u skladu sa minimalnim doprinosima, primanja su im bila sigurna i redovna.

- Prema starom zakonu su imale sva prava kao zaposlene, a sada se tretiraju kao preduzetnice - kaže pravnik Mihajlo Popović. - Sada su one u mnogo lošijoj poziciji nego ranije. Nije logično da, budući da nemaju registrovanu preduzetničku radnju, već poseban, zakonom utvrđen status, budu smeštene u kategoriju preduzetnica.

Tatjana Macura iz udruženja "Mame su zakon" pojašnjava da u Zakonu o kulturi stoji da lokalna samouprava ili pokrajina plaćaju slobodnim umetnicima doprinose za socijalno osiguranje. U praksi, međutim, ta odredba nema obavezujući karakter i povezana je sa Zakonom o doprinosima, koji propisuje da može da uplaćuje, ali i ne mora.

- Mame slobodne umetnice moraju da imaju mnogo bolje uređen status od trenutnog - smatra Macura.

Ona navodi da kada umetnica ostane u drugom stanju i rodi dete, primenjuje se Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a s obzirom na to da doprinosi najčešće nisu plaćeni, onda u obračun naknade na porodiljskom za prethodni period stoji nula dinara i konačan iznos koji porodilja umetnica primi u praksi bude minimalan:

- Treba reći da su u boljem položaju umetnici u Beogradu ili drugim većim gradovima, u čijim budžetima se izdvaja novac za samostalne umetnike, dok u manjim lokalnim samoupravama one nisu prioritet.

Prilikom isplate kovid-pomoći u maju 2020. utvrđeno je da 2.064 samostalnih umetnika živi i radi u Beogradu, od ukupno 2.353 registrovanih u Srbiji.

BEZ OPŠTINE - DUŽNICI

UMETNIK koji dobije pozitivnu ocenu stručne komisije reprezentativnog udruženja, ne sme da se registruje kao samostalni umetnik u Poreskoj upravi, PIO fondu i RFZO, ako lokalna samouprava ne može ili neće da mu uplaćuje doprinose. Ako mu opština ne potvrdi da ima novca za te namene, umetnik istog trenutka postaje dužnik.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".