Porfirije je u Predsedništvu Srbije rekao da je ogromna većina bratije SPC deli mišljenje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje odgovorno ponašanje u situaciji koja, kako je rekao, podrazumeva principijelnni stav i odnos prema principima, a da s druge strane, ne isključuje racio ni logiku.

- U isto vreme sve to je prožeto srcem, emocijom i ljubavlju koja ima ambiciju da ne bude isključiva i pristrasna - rekao je Porfirije u Predsedništvu Srbije gde je predsednik Aleksandar Vučić ugostio patrijarha Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem arhijerejskom Saboru SPC.

Patrijarh je zahvalio Vučiću na svemu što na poziciji predsednika Republike da, kako je istakao, građanima Srbije kriza kroz koju prolazi čitav svet bude što je moguće blaža i u ime arhijereja Sabora SPC zahvalio na pozivu i toplim rečima dobrodošliice i na vrlo preciznom i kratko izloženom opisu stanja globalne situacije i pozicije Srbije.

Foto: Tanjug/Vlada AP Vojvodine/ Andrej Pap

 

- Mi svi osećamo da su vremena komplikovana i da su više nego teška, svakog dana ležemo i ustajemo sa pitanjem kada će doći kraj sukobu u Ukrajini znajući da taj sukob nije naprosto sukob između dve zemlje, koje bi po svemu trebalo da imaju mogućnost zajedničkog života, nego mnogo dublji sukob - kazao je patrijarh.

Porfirije je rekao da to nije samo geoplitički sukob nego sukob sistema vrednosti, sukob civilizacija i koji, kako kaže, hteli mi to ili ne, i nas dovodi u pociziju da moramo da imamo svoj stav.

- Stav Crkve je uvek stav molitve Bogu za mir i ukazao da prve stranice Biblije polaze od činjenice da mir u svim mogućim pravcima i s druge strane sukob zavise od principijelnog, načelnog našeg odnosa prema Bogu, tj mira sa Bogom - poručio je patrijarh.

Porfiirije je rekao da je istorija u svakoj epohi, dodao je, pokazala da čovek ne može sam da uspostavi mir. Sukoba je bilo bezbroj, a najčešće mir je, pored ljudskih napora, dolazio u potpuno neočekivanim situacijama što mi vidimo da je intervencija sa višeg.

- Sukob na malo, sigurno je uvek i sukob na velikom -  rekao je Porfirije.

Patrijarh je zahvalio predsedniku Vučiću na tome što sa pozicije na kojoj se nalazi čini sve da građanima Srbije kriza kroz koju čitav svet polazi bude što je moguće blaža, a "naslućujemo i još više se bojimo da može da bude sve veća i veća".

Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

 

Naveo je da se SPC trudi da pomogne našem narodu gde god se nalazi, a pre svega da čuva svoju veru, živi svojom verom i čuva svoj identitet.

- Gde god da se nalazimo kao crkva, apsolutno poštujemo zakone država u kojoj se nalazimo -  rekao je Porfirije, ali i dodao da postoje razne medijske manipulacije gde u geopolitičkim kontekstima crkvu mnogi pokušavaju da zloupotrebe, želeći da zloupotrebe i maticu našeg naroda, Srbiju, to jeste onoga ko je na čelu države.

- Hoće da nas prikažu da smo opredeljni ovako ili onako, produžena ruka i jednima i drugima sa ko zna kakvim mračnim planovima i ambicijama - rekao je Porfirije i istakao da sve to apsolutno nije tačno.

Naveo je da se predstavnici SPC zaista trude da žive duhom crkve, duhom jevanđelja i da propovedaju jevanđelje srpskom narodu, a da pritom ni po koju cenu "ne želimo da budemo hermetički zatvoreni u sebe ili samozaljubljeni u sebe sa iluzijom da smo superiorni u odnosu na bilo koga".

- Želimo samo da budemo ono što mi jesmo jer ono što nam je dato to je naše i na tom polju najbolje možemo da se potvrdimo i pokažemo i to nam je cilj. Kako će to neko drugi ceniti, to je ipak na tom drugom i zavisi od mnogo faktora - rekao je Porfirije.

Zahvalio je državi na odnosu prema crkvi, ali i prema svim drugim verskim zajednicama i dodao da to može da kaže sa punim pravom jer ima neposredne kontakte sa svim predstavnicima verskih zajednica.

Patrijarh je istakao da je mir nešto što je najdragocenije i najvažnije i dodao da će od našeg odnosa prema Bogu, odnosa mira i prihvatanja promisla Božjeg zavisiti i naši međusobni odnosi.

Istakao je da se SPC, vodeći se idejom mira, trudi da pre svega sa svim pravoslavnim crkvama živi u tom duhu iako, kako je rekao, ponekad i tu ima trzavica i neuglasica.

Foto: ATA imeges

 

- Verujemo da su to prolazne faze i iskušenja koja nas samo jačaju i jačaju jedinstvo. Mi, kao SPC, 55 godina smo imali raskol sa braćom iz Makedonije za koju mogu reći da spadaju među najbliskije nama i obrnuto i da čak i kada smo bili u rasholu i imali neke političke probleme, to se nije do te mere reflektovalo u konkretnom životu kao na nekim drugim poljima - rekao je Porfirije i dodao:

- Dao je Bog da molitvama, pa i žrtvom koju je podneo arhiepiskop Jovan i ostala braća iz Ohridske ahiepiskopije, ali i molitvama onih koji su članovi Makedonske pravoslavne crkve, da dođemo do onog što se pokazalo kao čežnja i potreba i jednih i drugih - da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo sa nama, a to znači u jedinstvo sa svim ostalim pravoslavnim crkvama i to vidimo kao jedno čudo.

Patrijarh je još jednom zahvalio predsedniku Vučiću i istakao da će crkva uvek biti otvorena za svaku vrstu saradnje, za sve što je dobro i što je blagodet za sve građane Srbije, ali i sve ljude sveta.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".