Порфирије је у Председништву Србије рекао да је огромна већина братије СПЦ дели мишљење да председник Србије Александар Вучић показује одговорно понашање у ситуацији која, како је рекао, подразумева принципијелнни став и однос према принципима, а да с друге стране, не искључује рацио ни логику.

- У исто време све то је прожето срцем, емоцијом и љубављу која има амбицију да не буде искључива и пристрасна - рекао је Порфирије у Председништву Србије где је председник Александар Вучић угостио патријарха Порфирија и епископе Српске православне цркве, који су се окупили на редовном овогодишњем архијерејском Сабору СПЦ.

Патријарх је захвалио Вучићу на свему што на позицији председника Републике да, како је истакао, грађанима Србије криза кроз коју пролази читав свет буде што је могуће блажа и у име архијереја Сабора СПЦ захвалио на позиву и топлим речима добродошлиице и на врло прецизном и кратко изложеном опису стања глобалне ситуације и позиције Србије.

Фото: Танјуг/Влада АП Војводине/ Андреј Пап

 

- Ми сви осећамо да су времена компликована и да су више него тешка, сваког дана лежемо и устајемо са питањем када ће доћи крај сукобу у Украјини знајући да тај сукоб није напросто сукоб између две земље, које би по свему требало да имају могућност заједничког живота, него много дубљи сукоб - казао је патријарх.

Порфирије је рекао да то није само геоплитички сукоб него сукоб система вредности, сукоб цивилизација и који, како каже, хтели ми то или не, и нас доводи у поцизију да морамо да имамо свој став.

- Став Цркве је увек став молитве Богу за мир и указао да прве странице Библије полазе од чињенице да мир у свим могућим правцима и с друге стране сукоб зависе од принципијелног, начелног нашег односа према Богу, тј мира са Богом - поручио је патријарх.

Порфиирије је рекао да је историја у свакој епохи, додао је, показала да човек не може сам да успостави мир. Сукоба је било безброј, а најчешће мир је, поред људских напора, долазио у потпуно неочекиваним ситуацијама што ми видимо да је интервенција са вишег.

- Сукоб на мало, сигурно је увек и сукоб на великом -  рекао је Порфирије.

Патријарх је захвалио председнику Вучићу на томе што са позиције на којој се налази чини све да грађанима Србије криза кроз коју читав свет полази буде што је могуће блажа, а "наслућујемо и још више се бојимо да може да буде све већа и већа".

Фото: Митрополија црногорско приморска

 

Навео је да се СПЦ труди да помогне нашем народу где год се налази, а пре свега да чува своју веру, живи својом вером и чува свој идентитет.

- Где год да се налазимо као црква, апсолутно поштујемо законе држава у којој се налазимо -  рекао је Порфирије, али и додао да постоје разне медијске манипулације где у геополитичким контекстима цркву многи покушавају да злоупотребе, желећи да злоупотребе и матицу нашег народа, Србију, то јесте онога ко је на челу државе.

- Хоће да нас прикажу да смо опредељни овако или онако, продужена рука и једнима и другима са ко зна каквим мрачним плановима и амбицијама - рекао је Порфирије и истакао да све то апсолутно није тачно.

Навео је да се представници СПЦ заиста труде да живе духом цркве, духом јеванђеља и да проповедају јеванђеље српском народу, а да притом ни по коју цену "не желимо да будемо херметички затворени у себе или самозаљубљени у себе са илузијом да смо супериорни у односу на било кога".

- Желимо само да будемо оно што ми јесмо јер оно што нам је дато то је наше и на том пољу најбоље можемо да се потврдимо и покажемо и то нам је циљ. Како ће то неко други ценити, то је ипак на том другом и зависи од много фактора - рекао је Порфирије.

Захвалио је држави на односу према цркви, али и према свим другим верским заједницама и додао да то може да каже са пуним правом јер има непосредне контакте са свим представницима верских заједница.

Патријарх је истакао да је мир нешто што је најдрагоценије и најважније и додао да ће од нашег односа према Богу, односа мира и прихватања промисла Божјег зависити и наши међусобни односи.

Истакао је да се СПЦ, водећи се идејом мира, труди да пре свега са свим православним црквама живи у том духу иако, како је рекао, понекад и ту има трзавица и неугласица.

Фото: АТА имегес

 

- Верујемо да су то пролазне фазе и искушења која нас само јачају и јачају јединство. Ми, као СПЦ, 55 година смо имали раскол са браћом из Македоније за коју могу рећи да спадају међу најблискије нама и обрнуто и да чак и када смо били у расхолу и имали неке политичке проблеме, то се није до те мере рефлектовало у конкретном животу као на неким другим пољима - рекао је Порфирије и додао:

- Дао је Бог да молитвама, па и жртвом коју је поднео архиепископ Јован и остала браћа из Охридске ахиепископије, али и молитвама оних који су чланови Македонске православне цркве, да дођемо до оног што се показало као чежња и потреба и једних и других - да успоставимо јединство, да се браћа из Македоније врате у јединство са нама, а то значи у јединство са свим осталим православним црквама и то видимо као једно чудо.

Патријарх је још једном захвалио председнику Вучићу и истакао да ће црква увек бити отворена за сваку врсту сарадње, за све што је добро и што је благодет за све грађане Србије, али и све људе света.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".