Тада ће се утврдити и дневни ред пролећног заседања највишег црквеног тела, на коме се претпоставља да ће поред усвајања епархијских извештаја и решавања неких кадровских питања, тема бити и васељенско признање цркве у Македонији јер је права адреса за његово решавање Београд а не Цариград.

Поред тога, због најновијих политичких дешавања у Приштини, односно подношење захтева њихове власти за чланство у Савету Европе, сигурно ће се у том светлу разговарати и о ситуацији у јужној српској покрајини али и о положају СПЦ у светлу последица рата у Украјини.

Све у свему, иако су на дневном реду озбиљна питања, пре 9. маја, односно одлуке патријарха васељенског Вартоломеја о признању такозване Македонске православне цркве под називом "Охридска архиепископија", очекивало се релативно мирно заседање, међутим, због оваквог понашања Фанара, може се десити и "бурно" реаговање неких српских владика. Ово тим пре што се иступање Истанбула десило у завршној фази неформалних и тајних разговора патријарха Порфирија и неколико архијереја из Скопља, који су били на прагу да резултирају повратком МПЦ у канонско јединство са СПЦ. Чини се да је овакво реаговање патријарха васељенског Вартоломеја, који је према сазнањима “Блица” био упућен у преговоре црквених власти Београда и Скопља, изненадило врх СПЦ, који се још увек није огласио по овом питању.

Фото: Профимедиа

 

Оно што је занимљиво, то је да је 6. маја, само три дана пре одлуке Цариграда, у беседи после литургије на Ђурђевдан, владика зворничко-тузлански Фотије, са много оптимизма говорио о решавању "македонског питања". Он је тада и открио да су се тих дана српски патријарх Порфирије и неки епископи, међу којима је био и он, састали с представницима Македонске православне цркве у Епархији нишкој.

- Био је то дијалог љубави, вере и наде. Надамо се, ако Бог да, да би могло да се деси, да се МПЦ, тј. Охридска архиепископија поново на мајском Сабору у Београду врати у канонско јединство са СПЦ, а тиме и у канонско јединство са свим помесним православним црквама у васељени. То је велики подвиг који стоји пред нама и ако Бог да молитвама Светога владике Николаја Охридског и Жичког, молитвама Светог Кирила и Методија, Светог Климента и Наума и других светитеља наших, да се васпостави то јединство, да се исцели раскол који је од 1967. постојао. Сада смо на прагу да се то реши - рекао је тада владика Фотије.

Фото: АТА имегес

 

Да ли је лествица тог прага након одлуке Цариграда сада подигнута, одлучиће српске владике, односно знаће се за који дан да ли ће на мајском Сабору доћи до канонског јединства такозване МПЦ са СПЦ, које је најавио владика Фотије. Оно што није најавио, а о чему ће се на овом, као и свим претходним заседањима Сабора разговарти, су епархијски извештаји али решавање питања епископа у три епархије које их немају, али и избора нових викарних епископа. Реч је о челним људима Митроплије загребачко-љубљанске, епархије Шабачке и Западноевропске.

Према сазнањима "Блица" из црквених кругова, место у Загребу неће бити попуњено на овом Сабору, односно патријарх Порфирије ће остати администратор.

- За ово место кандидати су владике Никодим, Сергеј и Герасим, али сви су изгледи да ће се кадровско решавање питања Загреба решавати на јесењем Сабору, односно да ће патријарх Порфирије остати на дужности администратора. Што се тиче Епархије шабачке, главни кандидат за наследника владике Лаврентија је викар епископ рамезијански Стефан, старешина Храма Светог Саве. Када је реч о челном човеку Западноевропске епархије, највеће шансе да оде у Париз има викарни епископ Јустин Јеремић. Поред тога, на овом Сабору могли би и да се изаберу и два нова викарна епископа а један од њих требало би да буде и протосинђел Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог архијерејског Синода - кажу незванично саговорници из Патријаршије.

Прослава јубилеја

Прослава великог црквено-историјског јубилеја почеће данас у Саборном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима свечаним дочеком патријарха Порфирија, а у 17 сати биће служено вечерње богослужење. Након тога, патријарх ће у Патријаршијском двору отворити мултимедијалну изложбу "Један век од васпостављања Српске патријаршије 1920-2020". У недељу, у 8.30 сати у Саборном храму Светог оца Николаја Мириклијског патријарх ће служити литургију а потом ће чланови Сабора СПЦ одржати прву седницу у Патријаршијском двору. У 12 сати на градском тргу биће одржана свечана академија...

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".