Ime Konstantin (latinski Constantinus) je izvedeno od latinske reči „constan“,  što znači "konstantan", "postojan".

Ime po samom korenu simboliše postojanu i nepokolebljivu osobu čvrstog karaktera, ali samo ime ima dublje istorijsko značenje.

Simbolika imena objašnjava se i kroz lik Konstantina Velikog, pa time ima i bitnu simboliku u širenju hrišćanstva.

Istorija imena

Ime Konstantin je povezano sa mnogim ranim hrišćanskim svecima, ali ponajviše  sa rimskim carom Konstantinom I Velikim, koji je poštovan pre svega zbog dve činjenice: jer je stao na kraj progonu hrišćana i jer je osnovao grad koji je dobio ime po njemu – Konstantinopolj tj. Carigrad i time je osigurao opstanak carstva na Istoku još dugo posle pada Rima u petom veku.

Ličnost Konstantina I, koji je dugo i uspešno vladao, uticala je na rasprostranjenost imena Konstantin, te je ovo ime kasnije nosilo jedanaest rimskih i vizantijskih imperatora.

Ime Konstantin je na našem podneblju sve popularnije tek poslednje tri decenije i na području Beograda se našlo na 29. mestu 2017. godine. 

A evo i kakva se simbolika krije iza imena Kristijanovog sina Lazara i ćerke Vere.

Značenje imena Lazar

Ime Lazar potiče od hebrejskog אֶלְעָזָר  Elʿazar or Eleazar što znači Bog je pomogao ili Bog je pomoć. Nastalo je spajanjem reči El što znači Bog i reči azar što znači pomogao je. Ovo ime predstavlja Božiju milost, čistoću i duševnost.

Značenje imena Vera

Za poreklo ovog imena postoje čak tri različita tumačenja. Veruje se da je to staro hrišćansko nasleđe i da je za lično ime uzeta jedna od hrišćanskih vrlina.

Drugo i treće tumačenje su da je grčkog odnosno latinskog porekla.

Ime Vera može se prevesti kao “ona koja veruje” ili kao “ona koja je verna, verujuća”. Ako se uzme u obzir latinsko poreklo, može se tumačiti kao “ona koja je istinita”, od latinske reči verus koja znači istina.

BONUS VIDEO:

(Značenje imena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".