Jedna od najistaknutijih glumica osamdesetih i devedesetih godina svakako je bila Radmila Savićević. 

 Krajem osamdesetih godina tumačila je lik sekretarice Žarke u Boljem životu, a godine 1993. njena karijera dolazi do vrhunca ulogom Riske Golubović u Srećnim ljudima.

Radmila je svoju karijeru počela 1946, a prvi film snimila 1961. godine. Jedna od najistaknutijih uloga desila joj se 1968. u filmu Višnja na Tašmajdanu, gde je igrala razrednog starešinu.

Foto: R. Radetić

 

NJena karijera od tada je išla uzlaznom putanjom, a veliku slavu stakla je kao Violeta u Kamiondžijama, devojka zaljubljena u Paju Čuturu (Pavle Vuisić), i kao baka Vuka u Pozorištu u kući. Godine 1976. snima TV seriju Babino unuče, da bi potom igrala u seriji Vruć vetar.

Ova velika glumica nikada nije dobila velike nagrade, jer kako kaže, filmski kritičari joj nikada nisu bili naklonjeni.

Prvu nagradu je dobila tek nakon svoje smrti, 2003. godine. U pitanju je bila nagradu Žanka Stokić. Ostala je upamćena po ulogama baka i dobronamernih, prostodušnih žena sa sela.

Foto: Arhiv Novosti

 

Fedis je od 2021. godine po njo njoj nazvao Nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Život ove legendarne glumice obeležila je ljubav prema svom kolegi, Božidaru Savićeviću. Godinama su se obožavali, čak toliko da nisu mogli dugo da izdrže jedno bez drugog. Mnogi su isticali da je po njihovoj priči mogao da se napiše scenario za najromantičniji film.

Oboje su naglašavali da je to bila ljubav na prvi pogled, a ubrzo su je i krunisali brakom. Rada je Božidara stalno oslovljavala sa “moj čovek”.

Foto: Jutjub printskrin

 

Iako je po struci bio zubni tehničar, on se 1948. godine posvetio glumi i pridružio se svojoj supruzi na daskama koje život znače.

Radmila je igrala još tokom Drugog svetskog rata i tako je ostalo tokom celog života – gde je išla ona, išao je i on. Božidar i Radmila glumili su prvo u Kruševcu, pa u Nišu i na kraju u Beogradu.

Božidar se prilično mlad razboleo. A zahvaljujući velikoj brizi i pažnji Radmile, koja ga je beskrajno volela, uspeo je da doživi starost. Nije dozvoljavala da mu se bilo šta loše desi. NJihovu ljubav je prekinula upravo glumičina smrt, kada je preminula 8. novembra 2001. godine.

Božidar je bez nje izdržao tek nešto više od godinu dana, svakodnevno je isticao koliko mu nedostaje. Umro je 25. januara 2003. godine. Kako su ceo život proveli jedno uz drugo, tako i danas zajedno počivaju na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".