Deluje tako klasično, ali je spoj jedinstvenih ukusa, lešnika, čokolade i vanile. Nije komplikovana za spremanje, a mnogi je obožavaju.
Za ovaj recept potrebno vam je:
- 180 g šećera
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašika brašna
- 200 g samlevenih pečenih lešnika
Za žuti fil:
- 6 žumanaca
- 180 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 70 g gustina
- 1/2 l mleka
- 190 g putera
Za čokoladni fil:
- 4 žumanceta
- 120 g šećera
- 2 kašike mleka
- 100 g čokolade
- 1 kašičica instant kafe
- 2 kašike tople vode
- 180 g putera
- 3 kašike samlevenog pečenog lešnika
Za ukrašavanje:
Pročitajte još
po želji lešnik i čokolada...
I još:
3 okrugla pek papira za kore prečnika 28 cm, za tortu prečnika 24-25 cm.
Način pripreme:
Belanca umutite sa malo soli, pa pomalo dodavajte šećer i mutite dok se ne dobije čvrsta masa. Potom dodajte prosejan kakao i brašno i na kraju umešajte mlevene lešnike.
Smesu za kore u jednakoj količini sipati na već spremljene papire.
Pecite ih 20-25 minuta na 180 stepeni.
Žuti fil spremate tako što ćete umutiti žumanca i šećer mikserom, toliko da zapene. Dodajte gustin i kratko promutite, a nakon toga dodajte šolju mleka i sve ujednačite u masu. Pripremljenu masu sipati u šerpu na šporetu u kojoj smo ugrejali ostatak mleka.
Čokoladni fil kuvate tako što se mikserom umute žumanca i šećer, doda mleko, ujednači, a onda desetak minuta kuvati na pari. Posle dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada je ohlađen dodati kafu rastopljenu u vodi, pa na kraju spojiti sa omekšalim puterom. Umešati i lešnik.
Nakon što se ohladi, žuti fil umutite sa margarinom.
Na tacnu staviti obruč pa spustiti prvu koru sa žutim filom koji treba poravnati. Na njega spustiti drugu koru i naneti čokoladni fil pa i njega poravnati.Zatim staviti treću koru (sa žutim filom) i razmažite ravnomerno.
Potrebno je da torta odstoji sat vremena u frižideru.
Zatim je izvadite iz frižidera, i lagano skinite obruč.
Tortu ukrasiti sa malo mašte i malo odvojenog, čokoladnog fila i lešnika. Ponovo je stavite u frižider da prenoći. Služite je nakon tog prvog dana stajanja.
(Alo)
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".