Sa nestrpljenjem je čekala ovdašnja publika Mundijal u Francuskoj 1998. godine i povratak "plavih" na najveću svetsku smotru fudbala. Preskočila je Jugoslavija Svetsko prvenstvo u SAD 1994, poslednje učešće tada je bilo 1990. u Italiji, ali se u međuvremenu država raspala.

Ipak, obrisi talentovanog i vanserijskog tima iz 1990. su se nazirali i u srpsko-crnogorskoj verziji Jugoslavije - reprezentaciju su u zemlji "galskih petlova" predvodili sadašnji selektor Srbije, Dragan Stojković PiksiDejan Savićević koji su bili uzdanice i u Italiji.

Još jednom velika nadanja i još jednom - veliko razočaranje. Famozna Mijatova prečka u 53. minutu 1/8 finala SP protiv Holandije, raspršila je snove navijača u paramparčad. Silovito, baš kao što je i lopta zadrmala golmanska vrata! Nemoćni Van Der Sar je gledao u nju, skočio je u pogrešnu stranu, ali je na kraju mogao da se raduje. Edgar Davids i bomba sa 20-ak metara samo su bili konačna egzekucija!

Jedan od momenata sa tog meča koji je pomalo iznenadio gledaoce bila je izmena u 57. minutu - Slobodan Santrač je izveo Piksija.

O Stojkovićevoj reakciji na selektorov potez pisao je sutradan list "Sport". Taj tekst u okviru naše rubrike "Retro mundijal" prenosimo u celosti:

Kapetan je prvi napustio brod, pardon, kapiten je prvi izašao iz plave svlačionice s kačketom na glavi gledajući samo u pod, ne osvrćući se na brojne novinare. Stranci su se čudili, a mi se, izgleda, polako navikavamo na ovaj manir jugoslovenskih reprezentativaca. Ne, Dragan Stojković, ipak, ostaje sportista od glave do pete. Brzo se vratio u salu za konferenciju (prethodno se samo pozdravio sa članovima uže familije) i stavio na raspolaganje sedmoj sili.

Foto: AP/Armando Franca

 

- Nismo imali sreće - odmah je istakao Piksi. - Tačno je da su Holanđani odlična ekipa, ali tačno je i da smo mi propustili šansu decenije. Žalimo naravno, za promašenim penalom, ali šta da se radi. Često su neprecizni i veliki igrači, a Predrag Mijatović je samo potvrdio ovo nepisano pravilo. Pa ipak, nismo se obrukali, ostavili smo, smatram, sasvim solidan utisak.

U trenucima kada je Dragan Stojković trebalo da bude zamenjen, došlo je do čuđenja među jugoslovenskim izveštačima.

Foto: N. Paraušić

 

Zato je i potražen odgovor od Stojkovića: da li zna zbog čega je zamenjen?

- Pitajte selektora!

Novinari insistiraju, Dragan Stojković se malo otkravljuje:

Foto: Arhiva Borbe

 

 

- Osećao sam se fenomenalno, Santrač je tako hteo, ja sam samo video da ''desetka'' mora da izađe i, naravno, ispoštovao volju našeg stručnog štaba.

Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Borbe", a ovaj članak je izašao u "Sportu", 30. juna 1998. godine. *

BONUS VIDEO: Mitrovićevih 50 golova za Srbiju: kako pogađa ''Mitro gol''?

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".