Istovremeno ona je pozvala tzv. Kosovo da ne preduzima jednostrane poteze i da odloži sprovođenje odluke.

"Trenutna kriza je zabrinjavajuca. SAD i EU traže rešenje koje bi ublažilo situaciju nastalu zbog odluke Prištine da uvede kaznene mere za srpsku populaciju u Pokrajini. Kao kopredsedavajuca srpskog kokusa pozdravljam napore Stejt departmenta i EU da se odloži implementacija te odluke na konstruktivan nacin. Zahtevam od Kosova da ne preduzima jednostrane poteze i da se odlaganje produži dok se Kosovo i Srbija ne vrate za pregovaracki sto i ne postignu konacni sporazum", navela je ona u saopštenju za javnost, prenosi Kosovo onlajn.

Kako je rekla, da bi aktuelna kriza deeskalirala mora da se obezbedi puna zaštita ljudskih i politickih prava svih manjina na KiM, posebno Srba, a u skladu sa međunarodnim pravom i demokratskim vrednostima.

"Naši partneri na Zapadnom Balkanu moraju da se angažuju diplomatski. Bajdenova administracija bi trebalo da obezbedi da se Amerika i dalje angažuje na konstruktivan i proaktivan nacin u regionu kako bi se obezbedio mir između strana, a koji je postigla prethodna administracija. Vreme je da se vrate za pregovaracki sto na konstruktivan način koji prihvata našu viziju stabilnog i naprednog regiona Zapadnog Balkana", rekla je ona, prenosi Kosovo onlajn.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".