Истовремено она је позвала тзв. Косово да не предузима једностране потезе и да одложи спровођење одлуке.

"Тренутна криза је забрињавајуца. САД и ЕУ траже решење које би ублажило ситуацију насталу због одлуке Приштине да уведе казнене мере за српску популацију у Покрајини. Као копредседавајуца српског кокуса поздрављам напоре Стејт департмента и ЕУ да се одложи имплементација те одлуке на конструктиван нацин. Захтевам од Косова да не предузима једностране потезе и да се одлагање продужи док се Косово и Србија не врате за преговарацки сто и не постигну конацни споразум", навела је она у саопштењу за јавност, преноси Косово онлајн.

Како је рекла, да би актуелна криза деескалирала мора да се обезбеди пуна заштита људских и политицких права свих мањина на КиМ, посебно Срба, а у складу са међународним правом и демократским вредностима.

"Наши партнери на Западном Балкану морају да се ангажују дипломатски. Бајденова администрација би требало да обезбеди да се Америка и даље ангажује на конструктиван и проактиван нацин у региону како би се обезбедио мир између страна, а који је постигла претходна администрација. Време је да се врате за преговарацки сто на конструктиван начин који прихвата нашу визију стабилног и напредног региона Западног Балкана", рекла је она, преноси Косово онлајн.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".