UKOLIKO STE ljubitelj ekstremnih vremenskih prilika, ledeni sibirski grad Jakutsk u Rusiji će vam se sigurno svideti. On ne samo da je jedan od najhladnijih gradova na svetu - sa srednjom temperaturom od - 43,2 stepena Celzijusovih u januaru - već i mesto gde su leta toliko topla da je ceo region ispunjen rojevima komaraca.

Smešten na udaljenoj ploči neprekidnog permafrosta, Jakutsk broji populaciju od 269.486 ljudi prema popisu iz 2010. godine i prosečnu godišnju temperaturu od samo - 7 stepeni Celzijusovih. Kuće i zgrade u njemu izgrađene su na stubovima zakopanim duboko u zemlju kako bi izdržale pritiske koje na njih vrši zaleđena zemlja, a iz istog razloga su iznad zemlje postavljene cevi za gas i kanalizaciju. 

Ipak, ovaj ledeni grad, u kom je najniže registrovana temperatura iznosi -64°C, ima da ponudi mnogo više od svoje jedinstvene klime - a filmska industrija, pozorišta, festivali i uspešna pank scena okupiraju lokalno stanovništvo tokom cele godine.

Foto: Profimedia

 

 

 

Kako izgleda živeti u Jakutsku? 

Danas je Jakutsk poznat kao administrativni, politički, kulturni i naučni centar za čitav ruski Dalekoistočni federalni region. Ali nije sve tako počelo. Osnovan je od strane Pjotra Beketova 1632. godine, kada je služio kao mesto u kom su boravili neprijatelji carstva. Drugačije rečno, zbog negostoljubivih uslova koje ovde vladaju, vlasti su smatrale da je čitavo područje svojevrstan "zatvor bez rešetki". 

Ekonomska prekretnica se desila tokom industrijskog razvoja regiona u 19. i 20. veku, a čak i danas najveći deo privrede se zasniva na rudarstvu. Iskopavanje uglja je ovde uobičajeno, ali su rudnici dijamanata i zlata daleko profitabilniji. Ipak i pored bogatstva prirodnim resursima koji na tržištu dostižu vrtoglave cene, mnogi od stanovnika ovog grada se suočavaju sa teškim siromaštvom. Zbog kog često moraju da podignu kredit u lokalnoj banci kako bi kupili dugačku bundu - preko potrebnu u najhladnijim mesecima. 

Što se tiče tipične kuhinje, ishrana lokalnog stanovništva se bazira na mlečnim proizvodima, mesu, ribi i bobičastom voću. Najpopularnije meso je ono od irvasa, a meštani često služe jelo indigirka - napravljenog od marinirane ribe isečene na kockice. 

Foto: Profimedia

 

 

Prirodne lepote 

Pored ledenica i snega, u gradu se često može videti i tzv. "stambena" magla koja nastaje kada je vazduh toliko hladan da toplota iz kuća i automobila ne može da se podigne. Sve ovo mu na neki način daje mističan izgled, koji upotpunjuje jedna od tri reke koje se ulivaju u Severni ledeni okean, Lena. Na njoj se nalaze krečnjački stubovi koji predstavljaju jednu od glavnih atrakcija i deo parka prirode koji se prostire na površini od 3 miliona hektara. 

Iako u Jakutsku postoje dva aerodroma, stići do njega tokom najhladnijih zimskih meseci predstavlja nemoguću misiju jer gorivo u avionu na tako niskim temperaturama mrzne. S druge strane, kopneni putevi su uglavnom neprohodni sve do kasnog proleća. Ali, ko god se nađe u njemu može da obiđe Muzej mamuta u kom se nalaze sačuvani čitavi leševi ove izumrle životinje, kao i Kraljevstvo permafrosta, podzemni muzej sa desetinama ledenih skulptura koje zbog klimatskih uslova ne mogu da se otope. 

(Nacionalna geografija)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".