Pedagog Ivana Jokić govorila je o tome kako verovanje u Deda Mraza utiče na razvoj mališana i istakla da smatra da je oono i dalje duboko uvreženo kod dece.

- U prilog tome govori činjenica što se i dalje, svake godine, već početkom decembra, mogu videti televizijski sadržaji u kojima je glavni junak Deda Mraz. Pored toga, domovi se ukrašavaju novogodišnjom dekoracijom, kite se jelke, postavljaju lampioni. Na globalnom nivou, Deda Mraz je nezaobilazna karika u lancu zvanom novogodišnji praznici.

Foto: Jutjub printskrin/Santatelevision

 

- Ono što je važno da deca prepoznaju u deda Mrazu su njegove pozitivne osobine, poput dobrote, plemenitosti, hrabrosti, nesebičnosti - ističe Ivana Jokić.

- Još jedna važna stvar u vezi sa verovanjem u sedog deku jeste razvoj kreativnog mišljenja i podsticanje maštovitosti kod dece. Pišu se pisma deda Mrazu, traže odgovori na pitanja kako deda stigne do velikog broja dece u svetu, kako zna šta treba pokloniti svakom detetu, ko je bio dobar ili ipak ne...

Foto: Tanjug/AP

 

Ivana je dala odgovor i na pitanje do kojeg uzrasta bi trebalo da traje verovanje u Deda Mraza.

- Period u kome deca počnu da prave razliku između bajki i realnosti je i vreme kada prestaje čarolija zvana Deda Mraz. Individualno je, ali otprilike u predškolskom uzrastu deca počinju da veruju da ipak dobijaju poklone od roditelja, baki i deki, tetki - kaže pedagog.

- Najbolje je pustiti decu da sama shvate. Kao i za većinu drugih stvari, pustiti vreme da učini svoje. Deca se sigurno neće ljutiti na vas kada otkriju da im je nepostojeći deda donosio poklone i pričinjavao im radost.

(Alo)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".