O tragičnom događaju i njegovim posledicama Laušević je pisao u svojoj knjizi "Godina prođe, dan nikad", koja je poslužila kao predložak za seriju "Pad", koju gledaoci u Srbiji odnedavno mogu da gledaju.

"Nportal.rs" je rešio da prelista bogatu arhivu "Novosti" i objavi serijal tekstova o tom slučaju (sve delove serijala - Žarko Laušević ubistvo možete da pročitate na ovom linku).

Suđenje Žarku Lauševiću i njegovom bratu, Branimiru, počelo je 9. novembra 1993. godine, a prekinuto je 11. novembra, radi dopunjavanja psihijatrijskog nalaza okrivljenih.

Foto: V. Danilov/Arhiv Novosti

 

"Borba" je 27. januara iduće, 1994. godine, objavila vest o nastavku suđenja pod naslovom "Novi psihijatrijski nalaz", koji prenosimo u celosti:

Podgorica. - Pred Velikim krivičnim vijećem Višeg suda u Podgorici, kojim će predsjedavati sudija Miraš Radonjić, za danas je zakazan nastavak suđenja Žarku i Branimiru Lauševiću, okrivljenima za ubistvo Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, i za ranjavanje Andrije Kažića iz Podgorice. Sudski proces je prekinut 11. novembra lanjske godine nakon iskaza dr Vere Petrović da je nužno zbog novih materijalnih dokaza i činjenica, dopuniti psihijatrijski nalaz okrivljenih.

Foto: Reprint Borba

 

U dopunjenom nalazu Žarka Lauševića, iza kojeg stoji komisija ljekara bolnice KPD Beograd, navedeno je da je okrivljeni "bio bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svojih djela, pa je njegova sposobnost za uračunljivost bila bitno smanjena". Što se tiče okrivljenog Branimira Lauševića, u psihijatrijskom nalazu navedeno je da je "njegova sposobnost za uračunljivost u to vreme bila smanjena, ali ne bitno".

Branilac oštećene porodice Vučinić, podgorički advokat Ilija Darmanović najavio je da će tražiti novo vještačenje, sa drugom ekipom stručnjaka. D. V.

*"Nportal.rs" je rešio da napravi rekonstrukciju ovog dramatičnog događaja i da iz arhive u nekoliko serijala, koje ćete moći da čitate u narednim danima, izvuče stare novinske tekstove i snimke iz tog vremena.*

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".