О трагичном догађају и његовим последицама Лаушевић је писао у својој књизи "Година прође, дан никад", која је послужила као предложак за серију "Пад", коју гледаоци у Србији однедавно могу да гледају.

"Нпортал.рс" је решио да прелиста богату архиву "Новости" и објави серијал текстова о том случају (све делове серијала - Жарко Лаушевић убиство можете да прочитате на овом линку).

Суђење Жарку Лаушевићу и његовом брату, Бранимиру, почело је 9. новембра 1993. године, а прекинуто је 11. новембра, ради допуњавања психијатријског налаза окривљених.

Фото: В. Данилов/Архив Новости

 

"Борба" je 27. јануара идуће, 1994. године, објавила вест о наставку суђења под насловом "Нови психијатријски налаз", који преносимо у целости:

Подгорица. - Пред Великим кривичним вијећем Вишег суда у Подгорици, којим ће предсједавати судија Мираш Радоњић, за данас је заказан наставак суђења Жарку и Бранимиру Лаушевићу, окривљенима за убиство Драгора Пејовића и Радована Вучинића, и за рањавање Андрије Кажића из Подгорице. Судски процес је прекинут 11. новембра лањске године након исказа др Вере Петровић да је нужно због нових материјалних доказа и чињеница, допунити психијатријски налаз окривљених.

Фото: Репринт Борба

 

У допуњеном налазу Жарка Лаушевића, иза којег стоји комисија љекара болнице КПД Београд, наведено је да је окривљени "био битно смањене способности да схвати значај својих дјела, па је његова способност за урачунљивост била битно смањена". Што се тиче окривљеног Бранимира Лаушевића, у психијатријском налазу наведено је да је "његова способност за урачунљивост у то време била смањена, али не битно".

Бранилац оштећене породице Вучинић, подгорички адвокат Илија Дармановић најавио је да ће тражити ново вјештачење, са другом екипом стручњака. Д. В.

*"Нпортал.рс" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве у неколико серијала, које ћете моћи да читате у наредним данима, извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена.*

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".