Животни пут глумца драстично је промењен после трагичног догађаја који се одиграо у ноћи између 30. и 31. јула 1993., када је Жарко, после сукоба, усмртио два младића, Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (21) и ранио Андрију Кажића у подгоричком кафићу "Епл".

Према овим догађајима снимљена је серија "Пад" која је почела да се емитује на кабловској телевизији. Лаушевић је био осуђен на 13 година затвора које је издржавао у црногорском Спужу, као и у Пожаревцу. Пуштен је 1998. године, потом се одселио у САД, а у Србију се вратио 2013.

"Нпортал.рс" је решио да прелиста богату архиву "Новости" и у наредним данима ћемо објављивати серијал текстова о том случају (све делове серијала - Жарко Лаушевић убиство можете да прочитате на овом линку).

Фото: репринт ТВ Новости/Н. Скендерија

 

У наставку можете прочитати текст који говори о почетку суђења бражи Лаушевић. Текст објављен у Новостима 10.11.1993 године преносимо у целости:

СВОЈЕ ПУЦЊЕ НИСАМ ЧУО

* Лаушевић, оптужени за убиство и рањавање једног младића, остали при изјавама датим у истрази

* Нисам чуо ниједан пуцањ, па чак ни своје - рекао је Жарко Лаушевић

* Судница пуна бола

ЧИТАЊЕМ оптужнице, којy застyпа заменик вишег јавног тужиоца, Зоран Радоњић, јуче је пред Великим кривичним већем судије Милића Међедовића у Вишем суду у Подгорици почело суђење Жарку Лаушевићу (33), глумцy Јyгословенског драмског позоришта, и његовом брату Бранимиру (38), раднику подгоричке "Електродистрибуције". Оптужница их терети за убиство Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (21) и рањавање Андрије Кажића (24) y кафићу "Apple" у Подгорици, у ноћи између 30. и 31. јула.

Жарко Лаушевић остао је углавном при исказу који је дао у истрази.

- Одлучили смо те вечери да, пре него што одемо на спавање у сестрин стан, нешто поједемо и попијемо по пиво - изјавио је јуче познати глумац. - Свратили смо у кафић, где сам, када смо наручили јело, питао конобарицу: "Каква је ово галама?", јер се чула нека бука. Младић који је седео на зидићу кафића упитао је: "Шта је било, момак?". Казао сам: "Ништа, све је у реду", а овакав дијалог је и поновљен, други, па трећи пут. Нисам учинио ништа што би могло да испровоцира свађy.

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

- Пришао је још један момак, а ја сам ударен. Гуран сам, вучен, ударан... За тренутак сам изгубио свест. Све се, процењујем, збило за највише пола минута, сећам се само делова догађаја, јер ми је у глави било све збркано. Осећао сам да ми се торба, коју сам у последње време увек носио преко рамена, и у којој је био пиштољ - отима. Успео сам да извучем оружје, репетирам, али напад није престао. Пуцао сам, не знам колико пута. Имао сам ужасно осећање страха, мислио сам да су ми испала контактна сочива. Видим, затим: мој брат лежи на два метра од мене и изнад њега онај други момак, који га без престанка удара нечим у главу. Имао сам утисак да му узима живот и пуцао, без размишљања - рекао је Жарко Лаушевић.

Исту верзију догађаја испричао је и Бранимир Лаушевић.

- Лежао сам потрбушке и лежећи извадио пиштољ иза паса. Мислим да сам опалио само један метак, преко главе, не циљајући, пре него што сам изгубио свест. Нисам чуо да је неко претходно пуцао, у глави ми је била бука - изјавио је Бранимир.

Тешко повређени Андрија Кажић био је, у тренутку када је у кафићу започета свађа, на другој страни улице, са Дарком Узелцом, Дејаном Јововићем и Радованом Вучинићем.

Фото: Г. Марковић, репринт Вечерње новости

 

- Пејовић је остао да плати хамбургере, а како се задржао, Вучинић је отишао ка кафићу, говорећи да иде да га доведе - изјавио је Кажић. - После четири-пет секунди, зачула се пуцњава. Када сам се ја појавио, видео сам да је Бранимир ухватио рукама Вучинића. Тада је Пејовић, којег раније нисам приметио, у мраку на тераси, као ни Жарка, викнуо: "Држи му пиштољ, побише нас!" Видео сам да Пејовић држи Лаушевића за руку у којој је био пиштољ, а затим је Жарко цев окренуо према мени и опалио. Рањен, побегао сам ка друштву које је такође кренуло да види шта се догађа... И док сам се удаљавао, чуо сам нове хице...

На питање заменика тужиоца - да ли је знао да и његов брат има пиштољ, Жарко Лаушевић је одговорио да је знао да га поседује, али да је тек после пуцњаве сазнао да је Бранимир имао оружје и критичне вечери.

- Нисам видео пиштољ у руци свог брата. Нисам чуо ни један пуцањ, па чак ни своје.

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

Почетку претреса предходиле су мучне сцене. У тренутку када су уведени оптужени, из дела сале у којој седи родбина погинулих младића провалили су револт и очајање. Присутним нонинарима упућене су замерке да лажу и да од трагедије праве позориште. Узаврелу атмосферу успео је делимично да смири отац покојног Драгора, Божо Пејовић, речима да им се обраћа као родитељ којем је тешко, најтеже, али да родбина мора бити мирна...

- Ужасно се осећам, имам саосећање са породицама оштећених. Моја породица доживљава све оно трагично и у мом животу више ништа неће бити као раније - рекао је Жарко Лаушевић.

Кала је прелседник Кривичног већа око подне саопштио да се претрес прекида и заказао наставак за данас, поновиле су се сцене са почетка.

Ч. Прелевић

*"Нпортал.рс" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве у неколико серијала, које ћете моћи да читате у наредним данима, извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена.*

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".