Жарко Лаушевић је у ноћи између 30. и 31. јула 1993. године у подгоричком кафићу "Епл", после туче у којој је учествовао са братом, убио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (21) и ранио Андрију Кажића. Кобни пуцњи из пиштоља, како је то касније препричавао Лаушевић, десили су се након што су нападнути и након што је видео како му брат Бранимир лежи, док га ударају у главу.

За двоструко убиство глумац је 1994. добио 13 година затвора које је издржавао у црногорском Спужу, као и у Пожаревцу. Пуштен је после поновног претреса из 1998. година када му је казна смањена на четири године које је дотад већ одлежао, потом се одселио у САД (причало се да му је над главом висила крвна освета), а у Србију се вратио тек 2013. године.

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

 

Управо према овом немилом догађају снимљена је серија "Пад", коју ће публика у Србији имати прилике да гледа.

Улогу адвоката главног глумца Ивана, чији је лик рађен према аутобиографији Жарка Лаушевића "Година прође, дан никад" игра познати глимац Борис Исаковић, а многи не знају ко је чувеног Лауша заиста бранио 1993. године.

Адвокат Жарка Лаушевића

 

Лаушевића је пред црногорским судовима бранио један од најпознатијих адвоката са ових простора - Тома Фила. Он је на једном предавању на Правном факултету студентима описао своје виђење тог суђења.

Суђење у Црној Гори, испричао је Фила, било је под утицајем "мале средине", а ситуација се, како је оценио, врло брзо отргла контроли.

- Да су се сви придржавали Његошеве - Зло чинити од зла бранећи се, ту злочинства нема никаквог - поступак не би трајао толико дуго. Али врло брзо ситуација се отргла контроли. Од ширења лажи, намештања доказа, лоше урађеног записника, да би се кроз локалне медије створио утисак да се ради о силеџији Жарку Лаушевићу и његовом старијем брату, рекао је Фила.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Као пример, Фила је навео прикривање рупа од метака у подгоричком кафићу "Епл".

- То је учињено да би се показало силеџијство Жарка Лаушевића, јер је, према првој, неистинитој, верзији пласираној у јавности, Лаушевић, након што је убио двојицу и ранио једног, изашао испред кафане, испалио још два-три метка и питао има ли још кога да убије. Како пиштољ има девет метака, а свих девет је испаљено унутра и свих девет чаура пронађено у кафани, то је прва ствар коју смо утврдили као лажну, рекао је тада Фила.

Онда је, каже Фила, кроз правосудне органе и политику почела прича о нужној одбрани.

- Каква нужна одбрана, кад ови нису имали ни пенкалу, а Лаушевић потегао пиштољ, каже Фила.

Ни тужилац у тој фази истраге, рекао је Фила, није смео да крене на прекорачење нужне одбране јер би "био линчован у том моменту". Говорећи о помиловању које је уследило годинама касније, Фила је рекао да је Тадић помиловао Лаушевића уз прећутну сагласност Црне Горе, јер нису реаговали и нису расписали потерницу за Лаушевићем.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".