Лаушевић је у ноћи између 30. и 31. јула у кафићу "Епл", после размирица, из пиштоља усмртио два младића, Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (21) и ранио Андрију Кажића.

Управо према овом немилом догађају снимљена је серија "Пад", коју ће публика у Србији имати прилике да гледа.

"Нпортал.рс" решио је да прелиста богату архиву "Новости" и у наредним данима ћемо објављивати серијал текстова о том случају (све делове серијала - Жарко Лаушевић убиство можете да прочитате на овом линку).

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

У архивском материјалу, у оквиру текстова који су далеке 1993. објављивани непосредно после злочина могу се наћи и детаљи о привођењу Лаушевића, као и изјава његове тадашње супруге Мире.

Како је Жарко Лаушевић спроведен у затвор

"Марица"

Одмах након саслушања у Центру безбедности у Подгорици, пошто су му инспектори дозволили да пресвуче поцепану морнарску мајицу, Жарко Лаушевић је спроведен у Истражни затвор.

Приликом одвођења из просторије ЦБ Лаушевић се кретао у пратњи двојице милиоционера без лисица на рукама. На излазу из зграде чекала га је "марица". Жарко је кренуо пут задњих врата. У том тренутку возач "марице" је отворио кабину и рекао Жарку да седне поред њега.

У антрфилеу под насловом "Без речи" забележена је и изјава његове тадашње супруге.

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

Без речи

Покушали смо јуче да разговарамо са родитељима Жарка и Бранимира Лаушевића, који живе у Булевару Лењина у Подгорици, у непосредној близини где се трагедија пре две ноћи догодила. Тражили смо њиховог оца Душана, али се на телефон јавила Жаркова супруга Мира. Објаснила је да Жарков отац не може да разговара јер је у шоку после догађаја са његовим синовима, а затим је одбила да она нешто каже о њиховом проведеном дану уочи кобне ноћи у Подгорици.

- Немојте молимвас. Ништа не можемо да говоримо. Чекамо да дође адвокат - рекла је Мира додајући да су дошли из Будве где је Жарко имао успешан наступ у премијерном извођењу "Лажног цара Шћепана Малог."

*"Нпортал.рс" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве у неколико серијала, које ћете моћи да читате у наредним данима, извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена. Овај текст, објављен је у Вечерњим новостима 2.8.1993. године, дан после трагедије у Подгорици. *

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".