Žarko Laušević je u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u podgoričkom kafiću "Epl", posle tuče u kojoj je učestvovao sa bratom, ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (21) i ranio Andriju Kažića. Kobni pucnji iz pištolja, kako je to kasnije prepričavao Laušević, desili su se nakon što su napadnuti i nakon što je video kako mu brat Branimir leži, dok ga udaraju u glavu.

Za dvostruko ubistvo glumac je 1994. dobio 13 godina zatvora koje je izdržavao u crnogorskom Spužu, kao i u Požarevcu. Pušten je posle ponovnog pretresa iz 1998. godina kada mu je kazna smanjena na četiri godine koje je dotad već odležao, potom se odselio u SAD (pričalo se da mu je nad glavom visila krvna osveta), a u Srbiju se vratio tek 2013. godine.

Foto: Reprint Večernje Novosti

 

 

Upravo prema ovom nemilom događaju snimljena je serija "Pad", koju će publika u Srbiji imati prilike da gleda.

Ulogu advokata glavnog glumca Ivana, čiji je lik rađen prema autobiografiji Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad" igra poznati glimac Boris Isaković, a mnogi ne znaju ko je čuvenog Lauša zaista branio 1993. godine.

Advokat Žarka Lauševića

 

Lauševića je pred crnogorskim sudovima branio jedan od najpoznatijih advokata sa ovih prostora - Toma Fila. On je na jednom predavanju na Pravnom fakultetu studentima opisao svoje viđenje tog suđenja.

Suđenje u Crnoj Gori, ispričao je Fila, bilo je pod uticajem "male sredine", a situacija se, kako je ocenio, vrlo brzo otrgla kontroli.

- Da su se svi pridržavali NJegoševe - Zlo činiti od zla braneći se, tu zločinstva nema nikakvog - postupak ne bi trajao toliko dugo. Ali vrlo brzo situacija se otrgla kontroli. Od širenja laži, nameštanja dokaza, loše urađenog zapisnika, da bi se kroz lokalne medije stvorio utisak da se radi o siledžiji Žarku Lauševiću i njegovom starijem bratu, rekao je Fila.

Foto: N. Skenderija

 

 

Kao primer, Fila je naveo prikrivanje rupa od metaka u podgoričkom kafiću "Epl".

- To je učinjeno da bi se pokazalo siledžijstvo Žarka Lauševića, jer je, prema prvoj, neistinitoj, verziji plasiranoj u javnosti, Laušević, nakon što je ubio dvojicu i ranio jednog, izašao ispred kafane, ispalio još dva-tri metka i pitao ima li još koga da ubije. Kako pištolj ima devet metaka, a svih devet je ispaljeno unutra i svih devet čaura pronađeno u kafani, to je prva stvar koju smo utvrdili kao lažnu, rekao je tada Fila.

Onda je, kaže Fila, kroz pravosudne organe i politiku počela priča o nužnoj odbrani.

- Kakva nužna odbrana, kad ovi nisu imali ni penkalu, a Laušević potegao pištolj, kaže Fila.

Ni tužilac u toj fazi istrage, rekao je Fila, nije smeo da krene na prekoračenje nužne odbrane jer bi "bio linčovan u tom momentu". Govoreći o pomilovanju koje je usledilo godinama kasnije, Fila je rekao da je Tadić pomilovao Lauševića uz prećutnu saglasnost Crne Gore, jer nisu reagovali i nisu raspisali poternicu za Lauševićem.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".