Jedan od najboljih NHL hokejaša svih vremena Bobi Hal preminuo je u 84. godini života, saopštili su u ponedeljak Čikago Blekhoksi, javlja USA Tudej. 

Kanađanin koji je bio najveća legenda Čikago Blekhouksa 12 puta je bio biran za Ol-Star utakmice, a igrao je 15 sezona u Čikagu i za to vreme je postigao rekordnih 604 gola za ovu ekipu. 

Postao je prvi u istoriji NHL-a koji je postigao više od 50 golova u jednoj sezoni kada je postigao 54 u sezoni 1965-66. Nakon toga, još četiri puta je postigao 50 ili više golova za Blekhokse i sedam puta je bio vodeći strelac lige.

Zajedno sa Stenom Mikitom bio je najveća uzdanica tog tima, a od 15 sezona koliko je igrao u osam je u toj ekipi bio i njegov brat Denis. Hal je dobio nadimak "Zlatni mlaznjak" zbog brzine svog klizanja, ali i zbog brzine udarca koji mu je bio najveća uzdanica. 

 

 

Sa Čikagom je osvojio Stenli Kup 1961. godine i tako prekinuo niz od 23 godine bez titule za ovu franšizu.

Nakon toga je dva puta uzastopno u sezonama 1964/65 i 1965/66 bio MVP NHL-a, 1972. godine je napustio Čikago i potpisao za Vinipeg DŽetse za 1.750.000 dolara za deset godina, što je bio prvi ugovor na više od milion dolara za jednog hokejaša. Na taj način, Hal je ušao u istoriju ovog sporta. U Vinipegu je igrao punih sedam sezona, pre povlačenja iz profesionalnog sporta 1980. godine, nakon 23 odigrane sezone.

U Kuću slavnih je ušao 1983. godine, a Čikago Blekhoksi su mu povukli dres sa brojem devet iz upotrebe. 

Foto: Jutjub printskrin/ABC 7 Chicago

 

Foto: Jutjub printskrin/ABC 7 Chicago

 

NJegov sin Bret je takođe član Kuće slavnih. Hal je karijeru završio sa 610 NHL golova, a on i njegov sin Bret (741 gol) čine najbolji tandem otac-sin u istoriji NHL-a. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš