Glumica Božidarka Frajt igrala je u ostvarenjima "Užička republika", "Živa istina", "Visoki napon", "Ritam zločina", "Na putu za Montevideo" i mnogim drugim, a prva je jugoslovenska glumica koja je se na filmu pojavila u bikiniju.

Osvajačica je brojnih regionalnih priznanja i žena o čijoj se lepoti i talentu i danas priča.

Mnogo se toga o njoj saznalo na vrhuncu Božidarkine karijere, ali je ona sama ključne detalje iz svoje biorgafije saznala tek kad je imala 36 godina - da je rođena u srpskoj porodici Grublješića 1940. godine u kozarskom selu Velika Žuljevica, da su joj ustaše streljale majku Vidu kad je Božidarka imala manje od dve godine, da je njen otac Bogdan poginuo u borbi, da je deportovana u dečiji logor u Sisku i da je potom završila u zagrebačkom prihvatilištu Crvenog krsta. Tamo su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt.

Foto: Jutjub printskrin/Delta Video

 

 

Kako je zapisano u dokumentima, Frajtovi su "na izdržavanje i odgoj" uzeli dete s brojem "527" i dali joj svoje prezime i srećno detinjstvo.

NJena tetka Dara posle Drugog svetskog rata je radila u bolnici u Bjelovaru kao medicinska sestra, a tamo je čula jednu emotivnu ratnu priču: o ženi iz njenog sela koja je streljana i kojoj je oduzeta ćerka, a ispostavilo se da priča o Vidi Grublješić, Božidarkinoj majci. 

 

 

Tada je Dara počela da traga za devojčicom, ali bez uspeha: sve dok je jednom prilikom nije ugledala na ekranu i shvatila da je lepa glumica Vidino dete.

Božidarka nije često pričala o ovom bolnom i šokantnom saznanju, ali je jednom prilikom za Radio Beograd istakla svoju zahvalnost Frajtovima.

 

 

- Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete od četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu - rekla je ona 1979. godine.

Božidarka danas živi u Zagrebu i ima 82 godine - rođena je 11. novembra 1940. Ponosna je majka dvoje dece i još ponosnija baka, a njena ćerka je hrvatska glumica Bojana Gregorić Vejzović, koja je jednom prikom pričala o ovom potresnom detalju iz Božidarkinog života.

 

 

- NJen put je bio i više nego težak, a njena volja i radost življenja više nego snažni. Hrabri ljudi koračaju napred i ne okreću se prema tuzi prošlosti, već obasuti bleskom neraspoznatljive budućnosti srčano kroče s verom da sutra uvek može biti bolje... Eto, to je moja mama - rekla je Bojana i na pitanje može li da zamisli da se danas dogodi nešto tako rekla:

- Ne daj bože! Strahota, nasilje, siročad... Nikad više, ne ponovilo se...

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".