Jedna zanimljiva priča dolazi nam iz Egipta, zemlje poznate po svojoj drevnoj civilizaciji i istorijskim artefaktima. 

U Kairu je nedavno pronađeno devet kipova koji pripadaju izvesnom Mesiju, koji je živeo pre oko 4.300 godine.

O iznenađujućim otkrićima naučnika prvi je pisao argentinski dnevnik "Diario Ole". Temu su brzo preuzeli i drugi strani mediji, što je doprlo i do samog doktora Zahija Havasa - predsednika grupe koja provodi istraživanje u Egiptu.

Foto: Profimedia

 

- Arheolozi su tokom istraživanja u Egiptu otišli do stepenaste piramide Sakare. Gotovo 15 metara pod zemljom pronašli su antički sarkofag. Unutra je bilo mumificirano telo prekriveno zlatom.

Osim tela, u blizini su pronašli i devet kipova, a prema natpisu na vratima zgrade njihov vlasnik se zvao Mesi. I novinarima nije trebalo puno vremena da to povežu s Lionelom Mesijem. Devet statua Mesija u Egiptu, čitamo u Sportu.

 

 

- Na istom mestu gde smo pronašli kipove bila su lažna vrata koja pripadaju izvesnom Mesiju. Ne onaj koji je osvojio Svetsko prvenstvo, nego drugi. Ovaj Mesi živeo je pre otprilike 4.300 godina - napisao je dr Zahi Havas na svom Instagram profilu.

LJudi na društvenim mrežama, čuvši za ova otkrića, počeli su da pišu o neočekivanoj slučajnosti.

"Dakle, Mesi ima 4.300 godina? Imamo Mesija za još nekoliko Svetskih prvenstava", glasi jedan od komentara.

Foto: Profimedia

 

"Pre 4.300 godina umesto Zlatnih lopti dodeljivale su se statue. To znači da je Mesi osvojio 16 Zlatnih lopti", šalili su se korisnici ispod zapisa arheologa.

Svakako ovo je još jedno od neverovatnih otkrića u Egiptu. Biće zanimljivo pratiti šta će se još otkriti "pod peskom" ove istorijski jedne od najbogatijih zemalja sveta. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(sportsport.ba)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".