Iza čuvene pesnikinje ostalo je na desetine njenih neobjavljenih pesama, dovršenih, ili nedovršenih, kao i varijanata već objavljenih stihova.

Pesme se uz dozvolu porodice čuvaju u zadužbini koja nosi njeno ime. 

Međutim, ističe se pesma bez naslova, kojoj je pesnikinja na vrhu stranice ispisala sintagmu "početak pesme", misleći, verovatno, da još radi na njoj. No, kako je ovu pesmu počela da piše krajem januara 1993. godine, a samo koji dan kasnije pala u postelju i preminula 11. februara te godine, to je pesma ostala u obliku tzv. prve ruke.

Foto: Stevan

 

No, i takva kakva je, ona gotovo da se može shvatiti kao celina. A značajna je po tome što su to, sasvim sigurno, poslednji napisani stihovi Desanke Maksimović!

To što pesma tematizuje smrt i motiv groba kao poslednjeg ljudskog utočišta, samo je još jedan vid pesničke prekognicije.

              ***********************************************    

"S vas će skinuti maglene ubradače olistalog drveća, drvlje i kamenje sneg čist kao anđeosko paperje.

Snežni dan liči na dan aprilski. Gavran svetlu dušu bezdušno komada. Na grobu tvog sina staklo dušu svetlu bezdušno seklo.

S vas je skinuo maglene ubradače, olistalo drveće, drvlje i kamenje sneg čist kao anđeosko paperje. Sa grudi odletela mora.

Sneg - paperje nebesko anđeosko - zavejava jaruge, jame i potoke. Ne čuje se više da vetar cvili kao guja. Ne čuje se gnev nebeskih oluja."

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".