Mnogi vozači možda to ranije nisu shvatili, ali nepoznavanje njegove prave funkcije može vas skupo koštati.

Neki su čak odlučili da dobiju odgovore na Tviteru pa je tako jedan vozač napisao: "Nastaviću da ignorišem svetlo vijugavih linija na mojoj kontrolnoj tabli. Ne trebaju mi više neočekivani računi ovog meseca."

Drugi je dodao: "Šta simbol koji izgleda kao termometar/stablo u vodi znači u automobilu?"

Foto: Profimedia

 

U međuvremenu je nekoliko vozača brzo priskočilo u pomoć, objašnjavajući pravo značenje simbola pa su im napisali: "Vijugava crta ispod simbola termometra znači da morate što pre da proverite rashladnu tečnost."

Ako niste sigurni kako simbol izgleda, podseća na termometar i ima talasaste linije na dnu.

Prema istraživanju ATS Euromastera, neverovatnih 80% vozača nije imalo pojma čemu to služi, ali ovo svetlo upozorava vozače da temperatura motora postaje previsoka. To je takođe pokazatelj da automobilu ponestaje rashladne tečnosti u motoru.

Foto: Profimedia

 

Ako ne prepoznate simbol, motor bi se mogao da se pregreje i dovede do nepopravljive štete, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje treba slediti ako vozači to primete dok su na putu. Pre svega, moraju se sigurno zaustaviti uz ivicu puta i ugasiti motor kako bi se ohladio. Zatim se mora proveriti nivo rashladne tačnosti da se vidi treba li dodati još.

Ako ovo ne reši problem, motor je možda previše oštećen za vožnju. U ovom trenutku vozači će morati da odu mehaničaru da proceni problem, piše Dejli Star.

BONUS VIDEO: