Oko udubljenja na dnu vinske flaše kruže brojne priče, legende i nagađanja. Jedna je od zabluda da dublje dno podrazumeva bolji kvalitet vina.

Vinoljupci tvrde da je to obična besmislica i da mnogi dolaze do tog zaključka samo zato što flaša deluje veće, a samim time i skuplje. Istina je da sa istaknutim udubljenjem u kombinaciji sa debljim staklom flaša đeluje moćno, kao da je na steroidima, pa se neki vinari odlučuju na takav dizajn.

Foto: Profimedia

 

Hlađenje vina

Neki smatraju da uvučeno dno ubrzava hlađenje vina. Međutim, nameće se pitanje zašto onda pivske flaše ne prate taj primer.

Vinski bonton

Takođe, veruje se da prilikom sipanja flašu treba primiti za dno, a uvučeno dno je tu kako bi palcem u rupi dobili na ravnoteži. Ali istina je da se prema viskom bontonu flaša prima za sredinu i treba biti etiketom okrenuta prema gostu kako bi video šta mu se sipa, prenosi Prva.

Šampanjski argument

Neki od najboljih šampanjaca na svetu i penušava vina imaju ravno dno, tako da nije važno na čemu “stoji” dragoceni napitak. Samim tim otpada i ideja da je zbog udubljenja u staklu flaša otpornija na visok pritisak.

Foto: Profimedia

 

Naduvano staklo

Istoričari smatraju kako uvučeno dno dolazi iz vremena kad se flaše nisu proizvodile fabrički, neg. Udubljenje je omogućavalo da flaša bude dovoljno stabilna, a dno glatko.

BONUS VIDEO: