Око удубљења на дну винске флаше круже бројне приче, легенде и нагађања. Једна је од заблуда да дубље дно подразумева бољи квалитет вина.

Винољупци тврде да је то обична бесмислица и да многи долазе до тог закључка само зато што флаша делује веће, а самим тиме и скупље. Истина је да са истакнутим удубљењем у комбинацији са дебљим стаклом флаша ђелује моћно, као да је на стероидима, па се неки винари одлучују на такав дизајн.

Фото: Профимедиа

 

Хлађење вина

Неки сматрају да увучено дно убрзава хлађење вина. Међутим, намеће се питање зашто онда пивске флаше не прате тај пример.

Вински бонтон

Такође, верује се да приликом сипања флашу треба примити за дно, а увучено дно је ту како би палцем у рупи добили на равнотежи. Али истина је да се према виском бонтону флаша прима за средину и треба бити етикетом окренута према госту како би видео шта му се сипа, преноси Прва.

Шампањски аргумент

Неки од најбољих шампањаца на свету и пенушава вина имају равно дно, тако да није важно на чему “стоји” драгоцени напитак. Самим тим отпада и идеја да је због удубљења у стаклу флаша отпорнија на висок притисак.

Фото: Профимедиа

 

Надувано стакло

Историчари сматрају како увучено дно долази из времена кад се флаше нису производиле фабрички, нег. Удубљење је омогућавало да флаша буде довољно стабилна, а дно глатко.

БОНУС ВИДЕО: