Iako za većinu znamo značenje, ne znamo im poreklo. Jedan od takvih izraza je i "Kaži dragička!", koji se koristi kada nekome želimo da saopštimo lepu vest.

Ovom temom pozabavila se i emisija "300 čuda", pa su anketirali desetak prolaznika. Iako su mahom znali odakle potiče, pravo značenje ove reči nije im bilo poznato.

A ova reč potiče iz starog Beograda, kada je u glavni grad došla jedna dama iz provincije koja je sa sobom ponela i svoje provincijalsko vaspitanje.

Foto: Profimedia

 

NJena omiljena zabava bili su tračevi, međutim, dama nije volela crnu hroniku, već je najradije prenosila lepe vesti.

Zahvaljujući svojoj visprenosti dospela je u elitno društvo, pa je trčala od jedne do druge osobe prenoseći razne pikanterije. 

Ova dama koja je uživala u trač partijama prezivala se Dragić. Kad je postala popularna odmah su se pojavili oni koji su joj na tome zavideli, te pokušali da budu kao ona. LJudi su počeli da sumnjaju u verodostojnost vesti koje dobijaju. Zato je ustanovljena šifra koja kad se izgovori potvrđuje da je vest istinita. Šifra je glasila: "Dragićka". Jednom je neko izgovarajući šifru pogrešio i rekao: "Dragička" . Od tada do danas u narodu se ustalio običaj da se pre nego što se kaže lepa vest izgovori: "Dragička".

BONUS VIDEO: