Иако за већину знамо значење, не знамо им порекло. Један од таквих израза је и "Кажи драгичка!", који се користи када некоме желимо да саопштимо лепу вест.

Овом темом позабавила се и емисија "300 чуда", па су анкетирали десетак пролазника. Иако су махом знали одакле потиче, право значење ове речи није им било познато.

А ова реч потиче из старог Београда, када је у главни град дошла једна дама из провинције која је са собом понела и своје провинцијалско васпитање.

Фото: Профимедиа

 

Њена омиљена забава били су трачеви, међутим, дама није волела црну хронику, већ је најрадије преносила лепе вести.

Захваљујући својој виспрености доспела је у елитно друштво, па је трчала од једне до друге особе преносећи разне пикантерије. 

Ова дама која је уживала у трач партијама презивала се Драгић. Кад је постала популарна одмах су се појавили они који су јој на томе завидели, те покушали да буду као она. Људи су почели да сумњају у веродостојност вести које добијају. Зато је установљена шифра која кад се изговори потврђује да је вест истинита. Шифра је гласила: "Драгићка". Једном је неко изговарајући шифру погрешио и рекао: "Драгичка" . Од тада до данас у народу се усталио обичај да се пре него што се каже лепа вест изговори: "Драгичка".

БОНУС ВИДЕО: