- Mislim da je dokument na stolu najbolji gde obe strane mogu da dobiju ono što im pripada. Obe strane su veoma blizu rata, a miris krvi je i dalje jak do te mere da ne mogu da preduzmu poslednje korake. Ovo je pravi način i "de fakto" priznanje prava Kosova da živi i odlučuje samostalno - kazao je Rama, koji boravi u Velikoj Britaniji, u razgovoru u sali Kraljevskog instituta za međunarodne odnose Četam haus.

Kaže i da je potrebno da se sprovodi sve što je dogovoreno, pošto je Balkan region sa mnogo zamki.

Smatra da je Balkan ujedinjen i u ekonomiji i u osudi ruske agresije u Ukrajini veoma važan za stabilnost i mir jer se bez toga region vraća u prošlost, gde je, prema njegovim rečima, "miris rata i još je sveža krv između Kosova i Srbije".

U tesnoj saradnji regiona igra ulogu i proces "Otvoreni Balkan", a Rama kaže da je teško pregovarati sa Srbijom zbog ćorsokaka sa Kosovom.

- To je deo čitave transformacije koju Balkan doživljava. Albanci su u najboljoj poziciji u kojoj su ikada bili. Odnosi na Balkanu nikada nisu bili bolji. Imamo slona u sobi u svakom dogovoru sa Srbima, zbog Kosova. A za to moramo da zadržimo Srbiju na našoj strani jer ona može da nas vrati u prošlost. Potrudimo se da se unija na Balkanu protiv ruske agresije u Ukrajini ne raspadne jer ako se to desi, to bi nas vrlo brzo moglo vratiti u prošlost - rekao je Rama.

Na pitanje kako se Albanija nosi sa geopolitičkim izazovima i masovnom imigracijom mladih u Velikoj Britaniji, Rama je rekao da problem nisu Albanci koji dolaze u Britaniju, već to što njihove snove i nade koriste kriminalci.

- Albanski kriminalci nisu ovde doneli kriminal, nisu doneli drogu, ali su ovde našli tržište - rekao je Rama.

Ukazuje da su razgovarali da zajedno izgrade zajedničku operativnu kapiju za napad na kriminalne mreže, ali i da se posle njegovog razgovora sa britanskim premijerom telefonom, to dešava.

- Moj problem nije u tome što Albanci dolaze u Britaniju, već kada se Albanci koriste u svojim snovima i nadama od strane kriminalaca. Nemam problem što su britanske granice zatvorene, ali ne smemo dozvoliti da mlade Albance iskoriste kriminalci. Albansko-britanska zajednica je fantastična. Albanski kriminalci nisu ovde doneli kriminal, nisu doneli drogu, ali su ovde našli tržište. Ako nas britanske kolege poslušaju, ovo će biti veoma uspešno. Ali vi izdvajate Albance - rekao je Rama.

(Kosovo onlajn)

BONUS VIDEO: