Stručnjaci iz ove sfere automobilizma sastavili su listu polovnih automobila koji se vrlo teško prodaju, a nažalost razlog je često subjektivan.

To spadaju modeli automobila koje često prati epitet "egzotični", ali i koji zbog raznih tehničkih problema uopšte nisu konkurentna roba i vrlo ih je teško prodati.

Sporni Italijani

U ovu grupu marki automobila svakako ne spadaju na Ferari i Maserati, koji se teško prodaju iz nekih drugih, pre svega finansijskih razloga, već na egzotičnije modele iz ponude Alfa Romea, Lančije, pa i Fiata. To nisu nimalo loši automobili i na listi su vozila koja imaju kupca, ali na njega je potrebno čekati.

Primera radi, Alfina limuzina opremljena odličnim 2.4 JTD motorom se najčešće prodaje za "male pare", ali se i najčešće radi o istrošenom modelu zbog kog je često na lošem glasu. Šteta, jer očuvani bi modeli mogli da budu znatno bolji i od daleko razvikanijih krstarica. Pouzdani su, udobni, bogato opremljeni i vrlo brzi. Alfa 159 je najtraženija, dok ćete 166 izuzetno teško prodati, čak i po ceni po kojoj neki kupuju električne trotinete.

Lančija je tu u još gorem položaju. "Txesis" je već zaboravljen, "Ypsilon", malo njih vozi, pa se ponuda svodi na Libre i još starije Kape. Uleti i poneka Pedra. Sve su to ok automobili, ali niko ih neće, neke ni besplatno. Ako pogledate dostupnost polovnih delova i cene istih, stvari postaju jasnije.

To su jednostavno modeli kojih je malo na tržištu polovnih automobila, malo je zainteresovanih, pa i na uspešnu prodaju treba čekati.

Francuski luksuz

Ako izuzmemo kultne automobile poput Citroenovog DS-a i CX-a, francuske luksuzne krstarice su najbolji primeri automobilske inflacije. Cena im doslovno pada na dnevnom nivou, a kao polovni mogu da prođu samo uz krajnje nisku cenu. To ne znači da su loši, naprotiv. Renault 25 i Šafran, Citroen XM, Peugeot 605 danas uživaju kultni status i cena im raste.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

Oni noviji su ipak katastrofalno ulaganje. Ponuda je loša, cena niska, a servisi i te kako skupi. Tu najgore prolaze Reno Vel Satis i Citroen C6, i njih se gotovo nije moguće rešiti.

Ugašene marke i nedostupni modeli

Uz rečeno zapamtite još dva pravila. Prvo je da možete da zaboravite da ćete se modela sa drugih tržišta lako rešiti. Bar onih novijih jer niko ne želi model za kog nema delova. Primera radi, američko izdanje Ford Focusa nije ništa lošije, ali će na novog vlasnika čekati mesecima.

U goroj su situaciji samo oni koji voze modele ugašenih marki. Daewoo i kasnije Chevrolet nisu veliki problem, ali imati Rovera je već izazov na koji su retki spremni. Servisi su skupi i ponuda je oskudna, posebno ako govorimo o ponudi polovnih delova.

Foto: N.Karlić

 

 

Vlasnici Saaba mogu biti nešto zadovoljniji. Kultna marka je proizvodila odlične automobile, stvorene da traju, pa oni traju i dalje. Izgledaju odlično, još bolje se voze, ali zato servisi postaju sve veći problem. Ako planirate prodaju, uradite to što pre.

Za kraj smo ostavili originalne modele koje su nudili veliki proizvođači u vreme dok su imali hrabrosti da budu originalni.

Spomenućemo neke: Jaguar X-Tajp u karavanskom izdanju, Mercedesova R klasa i Audi A2, koji je i u današnjim okvirima izuzetan automobil, piše Index.hr.

Kad se podvuče linija, sve se svodi na jedno pravilo. Ako niste ljubitelj neke određene marke i modela, a volite da menjate automobile – ne filozofirajte. Stopite se s masom i birajte iz izloga sa najvećom ponudom.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: