Potrebno je da jagode potopite u posudu sa vodom, potom po njima pospite jednu do dve kašičice sode bikarbone. Rukama izmešajte kako bi se soda ravnomerno rasporedila po jagodama i otopila. Soda inače važi u domaćinstvu kao jedan od najboljih sastojaka za čićšenje.
Tako potopljene jagode ostavite da stoje pola sata, a potom ponovo operite jagode i potopite ih još malo u vodu. Kasnije jagode možete još jednom da opereti pod mlazom vode i one su spremne za upotrebu.
Još jedan sastojak koji koristimo u spremanju hrane, odličan je za dezinfekciju i ćišćenje od toksina. Reč je o alkoholnom sirćetu. Sirće kao i soda bikarbona brzinom svetlosti ubijaju mikroorganizme na voću i površinama.
Voće se prvo ostavi u sirćetu dvadeset minuta, a nakon toga se može malo isprati i ostaviti u mešavini sode bikarbone i vode. To je najbolji način da budete sigurni da je oprano.