- Dobili smo najviše mandata - rekao je Orpo, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

Na osnovu 93,4 odsto prebrojanih glasova, njegova partija će dobiti najviše mesta u parlamentu, 48 od 200, pošto je dobila 20,5 odsto glasova, pokazali su podaci izborne komisije Ministarstva pravde.

Prema nešto ranije objavljenim projekcijama finskog javnog servisa "Ile", NPC-u bi pripalo 48 od 200 mesta u parlamentu, Partiji Finaca 46, dok socijaldemokratama premijerke Sane Marin 43.

Foto: Tanjug/AP

 

Lider partije ili grupe koja dobije najviše glasova ima pravo da prvi okupi parlamentarnu većinu, što znači da bi lako moglo da se desi da je vreme premijerke Sane Marin zasad prošlo.

Orpo je rekao da će razgovarati sa svim grupama koje su ušle u parlament kako bi dobio većinu i formirao vladu, dok je Marin rekla da bi njene socijaldemokrate mogle da vladaju sa NCP-om, ali da neće sigurno ući u vladu sa Partijom Finaca.

Foto: Profimedia

 

Marin je nazvala Partiju Finaca "neskriveno rasističkom" tokom debate u januaru, što je ova nacionalistička stranka odbacila.

- Od srca hvala svima koji su glasali - poručili su iz Socijaldemokratske partije.

 

 

Glavni cilj Partije Finaca je da smanje, kako je liderka Rika Pura nazvala, "štetne imigracije" iz zemalja u razvoju koje ne pripadaju Evropskoj uniji. Takođe, ona poziva na politiku štednje kako bi se obuzdao deficit, što je stav koji deli sa NCP.

BONUS VIDEO:

EVAKUISANO ČITAVO MESTO: U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".