Priča o Knez Mihailovoj i okolini, počela je na Kalemegdanu, sa mesta na kome su 19. aprila 1867. turske vlasti predale ključeve grada, nakon čega Beograd ponovo postaje srpski grad.

- Za tadašnju Srbiju to je značilo konačno oslobođenje. Ovome je prethodila jedna intenzivna diplomatska delatnost kneza Mihaila Obrenovića - navodi Bojana Ibrajter Gazibara, istoričarka umetnosti.

Ulica čiji je plan 1867. izradio Emilijan Josimović, po knezu Mihailu nazvana je 1870. godine. Blok građanskih kuća koji je u njoj sagrađen 1870-ih simbolizuje prekid sa tradicionalnom balkanskom arhitekturom.

Uočava se stilski prelaz od romantizma ka renesansi, ali i akademizam kojem se težilo u arhitekturi sa kraja 19. veka.

- Uz nju su građeni objekti koji zapravo predstavljaju evorpeizaciju Beograda i postala je jezgro oko koga se grad širio i do danas je ostala jedna od najvažnijih ulica i kao takva je i prepoznata. Ona je prostorno kulturna istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, prevazilazi značaj Beograda u svom kulturološkom i kulturno istorijskom smislu - dodaje Ibrajter Gazibara.

Ove godine navršava se i 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića. Iako je relativno kratko vladao, bio je progresivan vladar. Srpskom društvu doneo je duh Zapada. Kako istoričari kažu, umeo je da prepozna žeđ naroda za kulturom i obrazovanjem, što je rezultiralo podizanjem Narodnog pozorišta u Beogradu.

(RTS)

BONUS VIDEO: