Počela je sezona jagoda i svi ljubitelji ne mogu da dočekaju da ih konzumiraju!

Poznato je da ovo voće ima mnogo vitamina, minerala i antioksidanasa. Jagode su bogate vitaminom C i imaju brojne zdravstvene prednosti. Pomažu u očuvanju zdravlja srca, jačaju imunitet, smanjuju nivo holesterola, smanjuju rizik od upala u organizmu i pomažu u očuvanju zdravlja creva.

Lekari sa britanskog univerziteta Oksford preporučuju da ih konzumirate samo onoliko koliko može da vam stane u šaku, bez dodatka šećera i samo dva do tri puta nedeljno između 17 i 19 sati poslepodne, navodi se na sajtu "Medical daily". Ipak, svi se pitamo kako da prepoznamo prave domaće jagode i da ne kupimo one koje nemaju ukus, a ni miris.

Foto: Profimedia

 

Prvo što treba da znate, to je da se u prodavnicama uglavnom pojavljuju uvozne na početku. Prodavci čak mogu da istaknu da su domaće, ali istina je da prave domaće stižu u rafove nešto kasnije.

Druge stvari po kojima možete da vidite o kakvim jagodama je reč jesu boja i miris. Zdrave domaće jagode imaju jarko crvenu boju i prepoznatljiv miris, a razlika se najviše vidi unutra

Uvozna ima malo semenki i unutra je svetlo roze boje, a ukoliko je takođe crvena boja unutra dominantna, to je znak da je tretirana pesticidima.

Domaća zdrava jagoda ima dosta semenki unutra, a peteljka je svetlo zelene boje i ima zemljani miris.

Foto: Profimedia

 

Takođe, domaće jagode možda ponekad izgledaju "neuglednije", nisu savršenog oblika, ali to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

BONUS VIDEO:

SEZONA JAGODA: Kako da prepoznate one slatke, domaće....?

(Mondo)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".