Luka Ivanović iliti Luk Blek, večeras nastupa u prvom polufinalu "Evrovizije" u Velikoj Britaniji, gde će se predstaviti pesmom "Samo mi se spava".

On će nastupiti pod rednim brojem "3", odmah posle predstavnika Norveške i Malte, a u ovom polufinalu će se 15 zemalja boriti za odlazak u finale, koje se održava u subotu.

Pet država neće otići dalje, a kladionice danas, pred veliko otvaranje "Evrovizije", prognoziraju da će se Luk Blek naći u finalu.

Foto: ATA images, Instagram printskrin/eurovisionserbia_official

 

 

Kladionice ga stavljaju na sedmu poziciju u današnjem polufinalu, a predstavnika Finske, Kariju vide kao najvećeg favorita.

Ko se takmiči u prvom polufinalu?

U prvom polufinalu Pesme Evrovizije nastupiće predstavnici 15 država učesnica. Osim predstavnika Srbije, večeras nastupaju takmičari iz Norveške, Malte, Letonije, Portugala, Irske, Hrvatske, Švajcarske, Izraela, Moldavije, Švedske, Azerbejdžana, Češke, Holandije i Finske.


Gde se takmičenje održava?

„Evrosong“ se održava u Velikoj Britaniji, koja je preuzela organizaciju takmičenja umesto ovogodišnjeg pobednika Ukrajine zbog bezbednosne situacije u toj zemlji. Izvršni supervizor Pesme Evrovizije, Martin Osterdal, nakon izbora Liverpula za grad domaćina saopštio je da je Liverpul idealno mesto za domaćina 67. Pesme Evrovizije u ime Ukrajine - “grad je sinonim za muziku, a Liverpul Arena prevazilazi sve zahteve potrebne za organizovanje svetskog događaja ovog obima. Bili smo veoma impresionirani strašću koju je grad pokazao prihvatajući Konkurs i njihovim inkluzivnim idejama za postavljanje prošlogodišnjih pobednika, Ukrajine, ispred i u centru kada hiljade navijača poseti grad.”

Voditeljski četverac za Liverpul

Veliko finale 67. izdanja najvećeg muzičkog takmičenja vodiće legenda „Pesme Evrovizije“ Grejem Norton, nagrađivana ukrajinska pevačica Julija Sanina, međunarodno priznata pozorišna glumica i dobitnica nagrade Emi, Hana Vadingem, i pop kantautorka i TV voditeljka Ališa Dikson.

Promena pravila na Pesmi Evrovizije – uvodi se onlajn glasanje, novine i u polufinalima

Glavna promena odnosi se na polufinalne večeri. Naime, deset najboljih pesama biće izabrano isključivo na osnovu glasova publike, umesto dosadašnjeg kombinovanog glasanja gledalaca i stručnog žirija koje je uvedeno 2009. godine. Osim toga, prvi put u istoriji takmičenja, biće omogućeno onlajn glasanje za gledaoce u zemljama koje ne učestvuju na „Pesmi Evrovizije“. NJihovi glasovi biće sabrani i predstavljeni kao glasovi jedne zemlje i u polufinalima i u finalu. Gledaoci u zemljama koje ne učestvuju moći će da glasaju putem onlajn platforme koristeći svoju platnu karticu, a iz EBU-a navode da je reč o bezbednoj platformi.

Za gledaoce u zemljama koje učestvuju na takmičenju, među kojima je i Srbija, ništa se ne menja – glasanje se obavlja slanjem SMS-a na određeni broj. Članovi stručnih žirija iz svih zemalja učesnica ocenjivaće pesme u finalu „Pesme Evrovizije“.

Može li da se glasa iz Srbije?

Pošto se predstavnik Srbije Luke Black takmiči u prvom polufinalu, gledaoci u Srbiji mogu da glasaju za svoje favorite te večeri. Ipak, prema pravilima takmičenja, ne mogu da glasaju za predstavnika Srbije. Gledaoci u Srbiji mogu da glasaju tako što će poslati SMS sa rednim brojem izvođača na broj koji će biti prikazan na ekranu, kada voditelji takmičenja budu dali znak da je glasanje počelo.

BONUS VIDEO: