Dvadesetsedmogodišnja Nigerijka, poznata na društvenim mrežama kao Hilda Baci, počela je da kuva u četvrtak i nastavila bez prekida sve do ponedeljka - spremivši više od 55 različitih jela i preko 100 obroka koji je trebalo da prikažu sve najbolje iz nigerijske kuhinje.

Rekord koji je trebalo da nadmaši je 87 sati i 45 minuta – a postavio ga je 2019. indijski kuvar Lata Tondon koji je slao poruke podrške Hildi tokom njenog pokušaja.

Uprkos nespavanju tokom petodnevnog kuvanja u Lagosu, Besi je ostala raspoložena i često se moglo videti kako pleše i maše svojim obožavaocima koji su je podržavali.

Prvobitno je planirala da kuva 96 sati, do ponedeljka u 15.00, a medijima je priznala da je zamalo odustala prvog dana. Ali ljudi koji su se okupili oko njene improvizovane kuhinje ubedili su je da nastavi dok ne dostigne 100 sati.

Inače, prema pravilima, Besi je imala pravo na jednog asistenta i mogla je da pravi pauzu od pet minuta svakog sata, ili jednu od nekoliko sati u ekvivalentnom trajanju.

 

 

Znaci fizičkog umora su bili vidljivi i rekorderka je u više navrata stavljala hladne obloge na glavu, a u pauzama je masirala stopala. Takođe, sve vreme su tu bili lekari koji su kontrolisali njeno zdravstveno stanje.

Besin pokušaj je oduševio sve stanovnike Nigerije, a brojni političari i poznate ličnosti došle su da je bodre i čestitali su joj na podvigu.

(Bi-Bi-Si)

BONUS VIDEO: